Meggyilkolták, mert kiállt a hite mellett – Romzsa Tódor ikonképet szenteltek meg Miskolcon

2015.11.01 17:06

Vasárnap délelőtt megszentelték a Miskolci Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat által készíttetett Boldog Romzsa Tódor ikonképet a Miskolc-Szirmai Görögkatolikus Templomban.

Ellenálló tevékenysége miatt Romzsa Tódor titkos likvidálására 1947-ben kapott engedélyt Sztálintól Hruscsov, az akkori Ukrajna Kommunista Pártja Központi Bizottságának első titkára. A kivitelezést ismeretlen kárpátaljai rendőrparancsnokokon keresztül munkácsi rendőrök egy kis csoportjára bízták. Az éppen egy templom felszenteléséről kísérőivel együtt hazafelé tartó püspök lovaskocsiját leszorították az útról, majd a sebesülteket vasdorongokkal (autókurblival) agyba-főbe verték. A főpap nem halt meg, súlyosan megsérült, beszállították a munkácsi kórházba. Itt egy KGB-ügynök az éjszakai orvosi ellenőrzés alatt egy kuráre-injekcióval megmérgezte Romzsát. Romzsa Tódor halála 1947. november 1-jére virradó éjszaka állt be.

    „Ő egy példakép, aki kiállt a görögkatolikussága mellett” – hangsúlyozta a Miskolci Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Bán Gergelyné Szónoczky Mária hozzátette, a 2001-ben boldoggá avatott kárpátaljai püspök a kínokat, sőt a halált is vállalta egyháza és hite megtartásárt.

romzsa_todor_ikon_151101_vcs_4.jpg

Fotó: Végh Csaba

Halála napjának évfordulóján szentelték meg a Janka Gábor görögkatolikus pap által elkészített ikont a Miskolc-Szirmai Görögkatolikus templomban. Mint az elnök is kiemelte, a településen egy nagyon aktív közösség él, akik viszik tovább a ruszinok görökatolikus hagyományait.

romzsa_todor_ikon_151101_vcs_3.jpg

Az ikon a templomban kap helyet, a hívek imádkozhatnak majd előtte, hiszen – mint erre Bán Gergelyné Szónoczky Mária is felhívta a figyelmet – egyre több egyházközségben, egyre többen fordulnak irgalomért Boldog Romzsa Tódorhoz.

minap.hu