Meghalt Andy Vajna

2019.01.20 11:58

Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában hunyt el a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Képtalálat a következőre: „Andy Vajnahttps”


A hollywoodi producer, az etyeki Korda Filmstúdió társtulajdonosa, kaszinótulajdonos, Magyarország 14 leggazdagabb és ötödik legbefolyásosabb embere volt, olyan filmek fűződtek a nevéhez, mint a Rambó trilógia, a Terminátor filmek és az 1995 legnagyobb kasszasikere a Die Hard. Filmügyi kormánybiztossága alatt két magyar film is Oscar díjat nyert: a Saul fia és a Mindenki című rövidhír.

hirtv.hu

 

A Filmalap közleménye

Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap vasárnap az MTI-vel.
 
Andy Vajna 1944-ben született Budapesten. 1956-ban 12 évesen egyedül menekült el Magyarországról és a Vöröskereszt segítségével Kanadába emigrált, a család végül Los Angelesben talált ismét egymásra. A Kaliforniai Egyetemen (UCLA) tanult, majd az egyetem mozgókép tanszékén kezdett el dolgozni. Később fotós vállalkozásba kezdett, majd Hongkongban parókakészítő vállalatot alapított és mozit üzemeltetett.
 
Andy Vajna a világ egyik legnagyobb tekintélyű producere volt.
 
 
Producerként 59 film fűződik a nevéhez, köztük olyan világszerte ismert és elismert alkotások, mint a Szabadság szerelem, a Zenedoboz (Music Box), a Rambo-filmek, az Angyalszív, a Terminátor, az Evita vagy a Jákob lajtorjája. Az 1997 és 2019 között gyártott magyar filmek közül a legmagasabb nézőszámot Andy Vajna filmje, A miniszter félrelép érte el.
 
 
A filmalap megemlékező közleményében azt írta: Andy Vajna soha nem felejtette el magyar gyökereit és mindig odafigyelt a hazai filmiparra. "Erőskezű kormánybiztosként 2011 óta a magyar filmszakma érdekében dolgozott, irányítása alatt a magyar film újra a világ élvonalába emelkedett."
 
A filmtámogatási rendszer konszolidációját követően nevéhez fűződik a Magyar Nemzeti Filmalap létrehozása. Az ő kormánybiztosi időszakához olyan nagy magyar filmsikerek születtek, mint a Saul fia, A nagy füzet, a Kincsem, a Testről és lélekről, az 1945 és a BÚÉK. Szerepe a magyar filmipar fellendítésében elvitathatatlan, a Magyarországon forgató filmek volumene regnálása alatt csaknem ötszörösére nőtt. A "Vajna-korszak" alatt a nemzeti filmalap által támogatott magyar filmek több száz nemzetközi díjat nyertek el, köztük az Oscart, a Golden Globe-ot és az Arany Medvét - írták.
 
A közleménybe kiemelték: Andy Vajna az elmúlt héten azt mondta közvetlen munkatársainak: "It is my passion to give back", azaz az volt a szenvedélye, hogy visszaadjon valamit annak az országnak, ahol született. 
 
 
A Magyar Nemzeti Filmalap Andy Vajnát saját halottjának tekinti.
 
mti.hu