Meghalt Kállai István

2015.07.02 17:10

Nyolcvanhat évesen elhunyt Kállai István, József Attila-díjas író, dramaturg, humorista.

Sokan Pipás Kállaiként tartották számon, mert nyugodt békességgel pöfékelve, és fanyar humorral anekdotázva vezetett műsort a Magyar Televízió képernyőjén. A Szórakoztató Főosztály alapító-vezetője volt. Maga is szórakoztató ember, elegáns úr, majd öregúr, aki nem fogy ki az érdekesebbnél érdekesebb történetekből, és soha nem hagyja el a humora. Nem volt pedig könnyű élete. Majdnem beleölték a Dunába, a bátyját meg is ölték, ő maga gettóban volt. Közgázt végzett, és már az egyetemi évei alatt írt rádiójátékokat. Aztán kedves vígjátékokkal aratott sikereket. Többet közülük a Nobel-díjas íróval, Kertész Imrével jegyeznek, lényegében Kállai írta ezeket, csak így segített szűkölködő legjobb barátján, akinek ő olvasta először a műveit. Legnagyobb sikerét tán a Majd a papa című vígjátékával aratta, aminek a Vidám Színpadon a népszerű komikus, Kabos László alakította a főszerepét. Neki írta a Veréb is madár című filmet, ami pedig Kabosnak hozta meg a legnagyobb sikert a vásznon.

Miután a televízióból távozott, az Operettszínházban lett dramaturg. Szívós munkával, gyermeki kíváncsisággal, bedolgozta magát a zenés műfaj területére, és hamarosan mindent tudott erről is meg a könnyű műfajról is. Ha egy kabarészámra volt valahová szükség, ha egy idézetre valamelyik darabból, ha szerkesztők, rendezők, dramaturgok, újságírók tanácstalanok voltak, mit hol keressenek, a Pista bácsit hívták, ahogy ezt tettem én is számtalanszor. Készséges volt mindig, és szakszerű. Operettek tömegéről fújta le a port, tette rendbe a dramaturgiájukat, friss, üde, mára hajazó poénokat írt beléjük. Írt is persze zenés darabokat, egyik legjobb munkája a Menyasszonytánc című klezmer musical, aminek kétszázadik előadását még megérhette.

Fordított is műveket, A három testőrtől az Őrült nők ketrecéig, és jó néhány forgatókönyvet írt, például a Kojak Budapestent, vagy a Fuss, hogy utolérjenek címűeket. És bár a közelmúltban abbahagyta az Operettszínházban a munkát, új darabon dolgozott. Ha az ember találkozott vele, jókedve lett tőle. Humorrá tudta átfordítani, a temérdek bajt, így volt képes a túlélésre, a hosszú életre.

nepszava.hu