Meghalt Setét Jenő, roma polgárjogi aktivista (+videó)

2022.01.25 07:20

Keddre virradó éjjel 50 éves korában elhunyt Setét Jenő – írja a Klubrádió. Az aktivista halálhíréről beszámolt a Roma Sajtóközpont is.

 
Setét 1972-ben született, Sárospatakon nőtt fel egy kereskedő családban. Már egészen fiatal korában az akkoriban ébredő roma mozgalomhoz csatlakozott, tinédzserként már a Phralipe roma szervezet aktivistája volt. Fiatal felnőttként került a fővárosba, majd 1995-től, a kezdetektől dolgozott a Roma Polgárjogi Alapítványnál. A Polgárjogi Alapítvány halványulása után más nagyhírű jogvédő szervezetek veszik igénybe szaktudását, mind a TASZ-nál, mind a NEKI-nél jelentős munkát végzett – írja a Roma Sajtóközpont.
 
2011-ben a legutóbbi népszámlálás idején sokezer aktivista megmozgatásával szervezett kampányt, hogy minél többen valljanak roma identitásukról is. Megteremtette a Roma Büszkeség Napja rendezvényt, hatalmas tömeget sikerült megszerveznie 2020 februárjában a gyöngyöspatai romák és a bírói kar védelmére a parlament elé. Számtalan közéleti vitában is aktívan szerepet vállalat, rendszeresen fellépett minden elnyomott társadalmi csoport érdekében.
 
Számos díjjal tüntették ki, 1997-ben a  Roma Polgárjogi Díjat, 2007-ben a Solt Ottilia-díjat, 2008-ban a Emberi Jogi Emlékplakettet, 2012-ben a Fekete Párduc-díjat, 2020-ban a Raoul Wallenberg-díjat kapta meg.
 
2020-ban hosszabb interjút adott a Partizánnak életéről és a magyarországi romák helyzetéről.


forrás: klubradio.hu / 24.hu