Meghátrál a kormány? Újra nyithatnak a boltok vasárnap!

2016.03.24 08:58

Magyarország - Akár újra kinyithatnak a boltok vasárnap, legalábbis mérlegelik a hétvégi nyitva tartás visszaállítását a Népszabadság cikke szerint.

A laphoz eljutott hírek szerint a kormány részéről már puhatolóznak kiskereskedelmi láncoknál a vasárnapi nyitva tartás visszaállításának hatásairól, ugyanis a kormány biztosra veszi, hogy Erdősi Lászlóné zárva tartás melleti kezdeményezése elbukik a Kúrián.

A lap forrása szerint egy esetleges visszakozás kisebb presztizsvesztéssel járna a kormánynak, mint egy elbukott népszavazás.

Állítólag a visszakozásról még semmilyen szinten nem volt szó, se államtitkári értekezleten, sem kormányülésen. A Népszabadság információi szerint a Miniszterelnökség mindenesetre több kiskereskedelmi láncot is megkeresett az elmúlt napokban, hogy puhatolózzanak náluk.

Az is kiderült, hogy egy ideje már vannak olyan hazai áruházak, melyek már a vasárnapi nyitvatartás mellett lobbiznak. A nagy multik megtalálták a számításukat az új rendszerrel. A megnövelt nyitvatartási idővel, a pénteki és szombati csúcsüzemmel be tudják hozni a korábbi forgalmukat, és mivel kiesett a vasárnap, arra a napra nem kell száz százalékos bérpótlékot fizetniük.

A közvélemény-kutatások szerint egyébként kisebbségben vannak a vasárnapi zárva tartás mellett kardoskodók.

mti.hu