Megindult a borsodi lakáspiac is, de az árak még mindig alacsonyak

2017.02.20 17:14

Míg a téglalakásoké 36%-kal, a panelek négyzetméter árai pedig 23%-kal drágultak az utóbbi két évben megyénkben, a családi házak átlagos négyzetméterenkénti árai alig emelkedtek. De Borsod-Abaúj-Zemplén megye ingatlanárai még így is 13-48%-kal elmaradnak az ország más megyéihez képest.

Megindult a borsodi lakáspiac is, de az árak még mindig alacsonyak

Az ingatlanpiacon a tavalyi évben tapasztalható áremelkedést a vidéki területek támogatták. A harmadik negyedévben a vidéki városokban 4%-kal, a községekben pedig 12%-kal drágultak az átlagos négyzetméterenkénti árak. Ettől eltekintve még mindig a főváros az árnövekedés igazi vezetője, éves viszonylatban több mint 20%-kal bővültek az átlagárak.

Mi jellemezte a 2016-os lakáspiacot?

Az év elején módosított csok eleinte nagy népszerűségnek örvendett, ebben az időszakban megnőtt az igénylők száma, a teljes támogatással azonban kevés család élt. Egy másik megfigyelés volt, hogy nem az új, hanem a használt lakások vásárlására vették igénybe a kedvezményt, melynek hátterében az előbbi típus szűkös kínálata is szerepet játszott. A tapasztalatok alapján szeptemberben újabb pontok kerültek változtatásra, ezek közül a legfontosabbak közé tartozik, hogy az új lakások már a használatbavételi engedély megszerzése előtt is megvásárolhatóak. 2016 a lakásépítési kedv fellendülésének éve volt, a kiadott építési engedélyek száma éves viszonylatban több mint 230%-kal emelkedett. Idén számos projekt átadására lehet számítani, a következő években pedig az állomány további bővülése várható. A tendencia természetesen az árakra is hatással volt, a szegmensben éves szinten mintegy 25%-kal drágultak az átlagárak, ez az ütem viszont idén visszafogottabb lehet a kínálat bővülése miatt.

megyei-szintu-arvaltozasok

A lakóingatlanok átlagárainak változása az ország egyes megyéiben (Ft/m2)

 

Előtérbe kerültek az újlakások

Az újlakás állomány bővítése nemcsak az áfa-csökkentésnek és a csok-hatásnak köszönhető, az állami intézkedéscsomag kevésbé látható elemei is támogatják ezt a tendenciát. Az utóbbi egy évben nemcsak az ingatlanfejlesztők, hanem a magánszemélyek is építkezésekbe kezdtek, az idén illetve a következő évben átadott ingatlanok dinamikusan növekvő száma közép-és hosszútávon is az újlakás szegmens erősödését jelzi. A típus iránti kereslet bővülésével az árak is emelkedtek, a kivitelezési költségek növekedésével pedig az elemzések szerint további drágulás várható. Ennek hatására kérdéses, hogy a vevők inkább használt építésű társaikat választják majd a megfizethetőség miatt vagy kitartanak az eredeti elgondolásuk mellett.

arvaltozas

Átlagos ingatlanár-változások Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (Ft/m2)

 

Fellendült a borsodi lakáspiac

2015-ben országos szinten dinamikusan – 30%-kal – bővültek az ingatlanárak, ennek hátterében azonban csak egyes területek fellendülése áll. Éves viszonylatban Borsod-Abaúj-Zemplénben 3%-kal, Pest megyében 11%-kal, Hevesben 6%-kal emelkedtek az átlagos ingatlanárak, Baranyában viszont csökkenés mutatkozott. Tavaly az országos árnövekedés visszafogottabb -8-10%-os – volt, ehhez képest Csongrád – 20%-kal – és Baranya megyében – 18%-kal – gyorsabb ütemben változtak az árak. Az egyes területek nemcsak a változás mértékében, hanem a jelenlegi árak tekintetében is nagymértékben eltérnek, Borsod-Abaúj-Zemplén megye ingatlanárai 13-48%-kal elmaradnak az egyes megyékhez – Heves, Pest, Csongrád, Baranya – képest.

A Borsodban eladó ingatlanok árai különböző mértékben változtak az utóbbi két évben a típustól függően. A családi házak átlagos négyzetméterenkénti árai kismértékben – 1-2%-kal- emelkedtek, a téglalakások 36%-kal, a panelek Ft/m2 árai pedig 23%-kal drágultak az időszak alatt. A legmagasabb négyzetméterenkénti árak a téglalakások szegmensében vannak, ehhez képest a panelépítésűek árszínvonala 30%-kal kedvezőbb – derült ki az Ingatlannet.hu elemzéséből.

boon.hu