Megint elbukott a vasárnapi boltzáras népszavazási kérdés

2015.07.20 17:34

Továbbra sem lehet népszavazás a vasárnapi boltzárral összefüggésben. E témában három kérdésről is döntött a Nemzeti Választási Bizottság, de a boltzárat ellenző két kérdést ugyanúgy elutasították, mint a szabályozás fenntartását célzó harmadikat. Fellebbezni lehet.

A vasárnapi boltzár ügyében egyszerre három kezdeményezésről is döntött hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A több más népszavazási kezdeményezéshez már most is aláírásokat gyűjtő rendszerbontó civilek - az Új Magyar Köztársaság (ÚMK) egyesület képviseletében - és az MSZP alelnöke a boltzár eltörléséért, míg egy magánszemély a korlátozás fenntartása érdekében gyűjtött volna támogató aláírásokat.

A három kérdés és a kezdeményezések benyújtói:

    "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?" Lukács Zoltán (MSZP)

    "Egyetért-e Ön azzal, hogy törvény ne korlátozza a kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzlet nyitvatartási idejét?" Vajda Zoltán (ÚMK)

    "Egyetért Ön azzal, hogy mindenki számára pihenőnap legyen a vasárnap, és az üzletek zárva tartsanak?" (Wodicska Zoltán)

Mindhárom kérdés elbukott
Az NVB úgy határozott, hogy mindhárom kérdést elutasította - erősítette meg az Origo kérdésére Listár Dániel, a Nemzeti Választási Iroda sajtófőnöke. Elmondta, hogy a döntés ellen mindhárom érintett 15 napon belül fellebbezhet, ha pedig azokat elutasítják, még mindig fordulhatnak a Kúriához. Utóbbinak 90 napja van állást foglalni, addig viszont a boltzár témájában nem nyújtható be új kérdés.

origo.hu