Megint megszívjuk? (Vélemény)

2015.01.07 06:20

Olvasom a hírt: amióta bevezették a bankszámlákat terhelő adókat, több százezerrel csökkent a magánszemélyek tulajdonában álló számlák és a bankkártyák száma. Nincsen ebben semmi különös, csupán arról van szó, hogy az emberek végre megértették, hogy nem csak arra nem szabad adni, amit Orbán Viktor mond, arra sem, amit a kormánya kijelent.

Emlékszünk: egymást túlkiabálva bizonygatták a minden rendű és rangú szóvivők, hogy a bankadó terhét nem a lakosság viseli majd, hogy ezt nem lehet áthárítani, mert a verseny, a piac, meg tudom is én, miféle blabla szerepelt az indokok között. Aztán mégis áthárították, olyannyira megdrágultak a bankköltségek, a banki tranzakciók, hogy sokan inkább megint a párnacihát választották.

Aztán ott van az „ingyenes pénzfelvétel” lehetősége. Eddig azt ösztönözték, hogy aki teheti, vegyen fel 150 ezer forintot készpénzben, mert ezzel is jó pár ezer forintot megtakaríthat. Aki akarta felvehette a bankfiókjában, amikor megérkezett a számlájára a munkabére, a nyugdíja, vagy kivehette bankkártyával bármelyik automatából. Aztán számolni kezdhettek a költségvetés tojásfejei és rájöttek, hogy kevés a bevétel, srófolni kellene egy kicsit megint a népen. A bankfiókokat kivették az ingyenes pénzfelvétel lehetőségének köréből, és most megpróbálják visszaterelni az embereket a bankkártyák felé. Számos településen azonban nincsen atm-pénzkiadó, így aztán megint milliók zsebéből húzzák ki a cincogó ezreseket. Bizonyos számítások szerint közel 9 és fél millió bankszámla van, de ez nem jelenti azt, hogy ennyi magyar lakosnak van bankszámlája, mert sokaknak több is van a nevén, mint ahogyan a 8,4 millió bankkártyából is van, akiknek több van a zsebében. Hogy ezt az intézkedést megint mennyien fogják megszívni? Azt egyelőre csak saccolni lehet, de alighanem milliónyian.

Nincs ebben semmi új. Megszívtuk a hiszékenységünket már akkor is, amikor elhittük Matolcsy hazugságát: ha nem adjuk a magán-nyugdíjpénztári megtakarításainkat, akkor elbúcsúzhatunk az állami nyugdíjtól is. Kiderült, blöff volt az egész. Most valami hamis ígérettel majd a maradék 200 milliárdot próbálják meg kiénekelni azoknak a zsebéből, akik már 2010-ben sem hittek ennek a kormánynak. Most az év első 5 napján 1,4 milliárd forintot vettek ki a zsebünkből a megyei matricákkal, hogy aztán január végére esetleg kiderüljön, esetleg majd mégsem kell fizetni az eddig is ingyenes utakért.

Aki megint hitt a hivatalosságok szavaiknak, az majd újra megszívja.

nepszava.hu

Somfai Péter