Mégis, mi folyik a piacokon? Horror áron mérik a szezon zöldségét

2019.04.02 06:03

Horror áron mérik a szezon zöldségét, a spárgát. A termelői árak is elszálltak, és az üzletek is jókora haszonnal adják tovább a zöldséget. Nem csak a spárga miatt fájhat a fejünk: a tojás és a bogyós gyümölcsök is nagyon drágák.

 

 

Akár ezer forint felett is lehet a spárga nagykereskedelmi ára, ami igen kemény áremelkedést jelent. Ugyanis tavaly még 700-900 forintért adták a nagybani piacokon a szezon zöldségét. A Borsnak most egy termelő arról beszélt: az előállítási költség 700-800 forint kilónként, ezért nem lehet olcsóbban adni a spárgát.
 
 
Tudni kell, hogy az első darabok a legfinomabbak, legzsengébbek, így azokat érdemes megvenni. Vigyázni kell arra, hogy ha nagyon akciózzák a spárgát, az már nem lesz jó, megfárad, fásabb lesz
- mondta.
 
A Pénzcentrum most rákeresett az interneten, és valóban elég drága a szezonális zöldség, amelyből az első hazai termesztésű darabok a hetekben kerülnek a polcokra. Az egyik áruházban már 1400 forint egy kiló, míg a fagyasztottért 3400-at kérnek - tehát a kereskedők is jókora haszonnal passzolják tovább a spárgát.
 
A drágulás tavaly is megfigyelhető volt: a fehér spárgát 63 százalékkal magasabb (1500 forint/kilogramm), a zöld spárgát 52 százalékkal magasabb (1511 forint/kilogramm) termelői áron kínálták 2018 15-19. hetében az előző év azonos időszakához képest.
 
Érdekes, hogy a magyarok nemigen eszik a spárgát: inkább exportra termelnek a gazdák. Ellenben spárgából nagyhatalom vagyunk: a KSH 2016-os adatai szerint Magyarországon 1-1,2 ezer hektárról 4-6,5 ezer tonna spárgát takarítottak be. A főszezon május első felétől június első feléig tart. A spárga hazai fogyasztása alacsony, ugyanakkor az exportpiacokra történő értékesítés meghatározó. Magyarország a hetedik legnagyobb spárgaexportőr a tagországok sorában. A kivitelünk volumenben 16 százalékkal, 2,64 ezer tonnára, értékben 6 százalékkal, 2,19 milliárd forintra csökkent 2015-ben az egy esztendővel korábbihoz képest.
 
A húsvét is felveri az árakat
 
Nem csak a spárga mérhetetlenül drága a piacokon: a húsvét közeledtével a tojás ára is 10-20 százalékkal emelkedett. A tenyésztők ugyanis előre beárazzák a nagyobb keresletet, ami miatt több tojóra van szükség.
 
 
A riport számításai szerint így egy 10 darabos doboznyi tojás az átlagos 407 forintról 500 forintra emelkedik.
 
A tojás fogyasztói ára egyébként már tavaly szeptemberben emelkedni kezdett az aszály és a takarmány drágulása miatt. A drágulás nem áll meg: a szakemberek 40 százalékos áremelkedéssel számolnak.
 
A gyümolcsök is elszabadultak
 
A boltokban nemrégiben jelentek meg a bogyós gyümölcsök, amelyeket szintén aranyáron adnak. Például a szamóca igen megdrágult: az Agrárgazdasági Kutató Intézet agrárpiaci jelentéséből kiderül, hogy 2018-ban az év 10. hetében 1190 forint volt a kilója a görög import szamócának, míg az idei év 10. hetében 1350 forint. Tehát 160 forinttal drágább idén a görög import gyümölcs.
 
Eperből is nehéz olcsót találni: a hazai piacokon a görög import földi eper leggyakoribb ára a 11. héten még 2480 forint volt, a 12. héten már 1680 forint a Fehérvári úti Vásárcsarnokban. A Vámház körúton a görög szamóca 1480, a spanyol 1980 forintba került a 11. héten a Piaci Árinformációs Rendszer adatsorai alapján.
 
Aki pedig a málnáért rajong, eléggé zsebbe kell nyúlnia. A Lidlben és a Tescóban is az akciósan kapható spanyol málna kilónkénti ára 3192 forint. A budapesti és vidéki fogyasztói piacok idei árairól még nincsenek információink, hiszen csak elvétve lehet még málnával találkozni a standokon. A Piaci Árinformációs Rendszer tavaly is csak a 23. héttől tett közzé információkat a belföldi málna fogyasztói piacáról. Tavaly a Fehérvári úton 3500 forint, a Vámház körúton 1800 forint/kg volt a tarifa, míg egy hétre rá már 1500 és 1480 forintért vehettük a hazai málna kilóját.
 
 
penzcentrum.hu