Megjöttek a legfrissebb adatok a borsodi időközi választásról

2020.10.11 14:12

Mint azt ma már korábban megírtuk, ma időközi országgyűlési választást tartanak Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os választókerületében, miután a térség fideszes képviselője, Koncz Ferenc július 10-én életét vesztette egy motorbalesetben. 

 
Halálával megszűnt papíron a Fidesz parlamenti kétharmados többsége, ehhez ugyanis 133 képviselőre van szükség, nekik így most csak 132 van. A tét tehát nagy. 
 
A kormányoldal az elhunyt képviselő lányát, Koncz Zsófiát indítja a választáson.
 
Az ellenzék vele szemben Bíró Lászlót indítja, aki 2018-ban is indult, akkor még csak a Jobbik színeiben, végül 31,64 százalékot szerzett Koncz Ferenccel szemben, aki 49,3 százalékkal húzta be a körzetet.
 
13 órára a választók 24,37 százaléka (18 935 fő) adta le a voksát. Két évvel korábban az országgyűlési választásokon ilyenkorra már 38,69 százaléka (29 853 fő) leszavazott. 
 

Kovács János politológus, a Jobbik-közeli Iránytű Intézet korábbi vezetője így kommentálta az Indexnek az eddigi fejleményeket:
 
„Azt tudjuk, hogy a választókerület településszerkezete okán egy összetett terepről kell beszélnünk, ahol nincsenek kifejezetten nagynak vagy országos viszonylatban közepes méretűnek számító települések. A két legnépesebb város Tiszaújváros és Szerencs, amelyek ráadásul a korábbi választások adatai alapján más irányba húzzák a várható eredményeket. Előbbinél inkább az ellenzéki, utóbbinál a kormánypártok jelöltjének kedvez a magasabb részvételi arány. 
 
A 2014-es és a 2018-as országgyűlési választásokon egyébként mindkét település a választókerületi átlag feletti szavazási hajlandóságot mutatott, a tiszaújvárosiak csekély mértékben voltak aktívabbak, mint a szerencsiek. Egyéniben a ’18-as választáson Tokaj, Tiszalúc és Szikszó esetében kiélezett lett volna a küzdelem, ha akkor közös jelöltet állít az ellenzék. A kisebb települések nagy részén a Fidesznek áll a zászló. 
 
A részvételi adatok alakulása azt mutatja, hogy a szavazási hajlandóság jelentősen elmarad a 2018. áprilisitól (11 órakor ez a különbség több mint 11 százalékpont volt), vagyis a választás mérsékelt érdeklődés mellett zajlik. A fő kérdés tehát az, melyik oldal nyerte, nyeri a mozgósítási versenyt.
 
Most Szerencsen 21,91%, míg Tiszaújvárosban csak 15,73% ment el szavazni 11 óráig, vagyis nagyobb a különbség, aminek a kormánypártok örülhetnek. Azt láthattuk, hogy az ellenzék igyekezett tétként a parlamenti kétharmad (formális) lebontását megjelölni, de a mostani választás egy sikerrecept-keresésként is értelmezhető 2022-re előretekintve.”
 
 
forrás: index.hu