Megkezdődtek az ünnepi megemlékezések, koszorúzások Miskolcon

2019.03.15 08:43

A hagyományoknak megfelelően a március 15-ei ünnepségsorozat reggel 8 órakor az Avasi temetőben kezdődött Szemere Bertalan, Palóczy László, Butykai József és Horváth Lajos síremlékének megkoszorúzásával.

Szemere Bertalan magyar arisztokrata politikus, író, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Az 1848-as választáson Miskolc mezőváros országgyűlési képviselőjévé választották. Az alakuló Batthyány-kormányban belügyminiszter lett, s így az ő feladatai közé tartozott az új országgyűlés előkészítése is; őt magát három választókerületben is megválasztották, de a miskolci mandátumot fogadta el. 1848 decemberében Felső-Magyarország kormánybiztosává nevezték ki, így Miskolcon részt vett a Franz von Schlik tábornok elől visszavonult felső-tiszai hadtest újjászervezésében. 1849. május 2-ától miniszterelnök és belügyminiszter Kossuth Lajos kormányzó mellett, egészen a kormány lemondásáig.
 
Fotó: Végh Csaba
 
Palóczy László liberális reformpolitikus, Borsod vármegye országgyűlési követe. 1807-től állt a vármegye szolgálatában. A liberális ellenzékhez tartozott; Szemere Bertalannal, a megye másik képviselőjével együtt az ellenzék egyik legjelentősebb tagja a reformországgyűléseken. Az 1848-as országgyűlésen Miskolc képviselője és a képviselőház korelnöke volt július elejéig. A világosi fegyverletétel után előbb halálra ítélték, majd ezt kegyelemből börtönbüntetésre enyhítették. Szabadulása után Miskolcra ment, ahol visszavonultan élt, de 1861-ben, nem sokkal halála előtt ismét képviselte szülővárosát az országgyűlésben, ahol ismét ő volt a képviselőház korelnöke. A holttestét Pestről Miskolcra szállító vonatot több helyütt ünnepélyesen fogadták. Az avasi templom temetőjében helyezték örök nyugalomra.
 
 
A felvonulók a Petőfi téren gyűlnek majd össze, ahol Csöbör Katalin országgyűlési képviselő mond beszédet 9 órától, aztán elindulnak az Erzsébet térre, érintve sorban Batthyány Lajos emléktábláját, Deák Ferenc, Lévay József és Szemere Bertalan szobrát, majd a Petőfi Sándor emléktábla és a Széchenyi István szobor megkoszorúzása után 10 óra előtt megérkeznek az Erzsébet térre. Itt Kriza Ákos polgármester és Hubay György országgyűlési képviselő beszéde után Kossuth Lajos szobra előtt hajtanak fejet az ünneplők, majd a Miskolci Nemzeti Színház műsora következik.
 
 
A Szent István téren délelőtt 9 órától családi napon vehetnek részt a legkisebbek délután 4 óráig.
 
 
 
minap.hu