Megkezdődtek Miskolcon is az 56-os megemlékezések

2018.10.23 14:20

A hagyományoknak megfelelően az 1956. október 26-ai sortűz áldozatainak emléktáblájánál, a Zsolcai kapuban kezdődtek el Miskolcon a városi megemlékezések nemzeti ünnepünkön. A 62 évvel ezelőtt történtekre emlékezve a mai nap során több helyen koszorúznak, az ünnepi műsor pedig este 6 órakor kezdődik a Miskolci Nemzeti Színházban. Itt beszédet mond Kriza Ákos polgármester.

1956. október 26-án Miskolcon is belelőttek a tömegbe, a sortűz halálos áldozatokat is követelt. A Belügyminisztérium megyei főosztályának épületénél támadtak a fegyvertelen tüntetőkre a rendőrök és államvédelmisek fegyverekkel, kézigránátokkal.

 

A legfiatalabb miskolci áldozat  beszámoló itt:>>>>>

A tüntetők közül tizenhatan életüket vesztették, s legalább 51 személy szenvedett részben maradandó fogyatékosságot okozó sérüléseket. Az áldozatok között számos fiatal volt – itt érte halálos lövés a 18 éves Grómusz Máriát és a tizenhárom éves Misley Emesét is.

megemlekezes_koszoruzas_56_zsolcaikapu_181023_vcs_2.jpg

Fotó: Végh Csaba
 

A kislány tragédiája nagyon erősen kötődik 1956 kollektív emlékezetéhez. A mindig mosolygós, szorgalmas kislány 1956. október 26-án az iskolából tartott hazafelé, útközben még be akart térni tejért a Búza téri Vásárcsarnokba. Egy eltévedt lövedék halálosan megsebezte, a forradalom és szabadságharc legfiatalabb miskolci áldozatává vált. Szemtanúk szerint a kezéből kiejtett piros tejeskanna még napok múlva is ott hevert az utcán.

Az áldozatok nevét emléktábla őrzi a Zsolcai kapuban, ezen az emlékhelyen kezdődtek 2018. október 23-án a miskolci, városi megemlékezések. Az emléktáblánál a városi önkormányzat, pártok, intézmények, civil szervezetek vezetői, képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúit.

megemlekezes_koszoruzas_56_zsolcaikapu_181023_vcs_5.jpg

 

Romek Strzałkowskira és a poznańi felkelés áldozataira emlékeztek

Miskolc önkormányzata és a város civil szervezetei az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékünnepségei során, kedd délelőtt lerótták kegyeletüket a Szentpéteri kapuban álló Romek emlékoszlopnál is.

koszoruzas_romek_56_181023_vcs.jpg

Romek Strzałkowski, egy 13 éves lengyel kisfiú a poznańi felkelés során vesztette életét. A tüntetések során a dolgozók jobb munkafeltételeket és a kormány távozását követelték. A felkelés a Cegielski gyárból indult ki, s rövidesen tömeggyűléssé vált. A város központjában 28-án mindegy 100 ezer fő gyűlt össze, a Közbiztonsági Minisztérium helyi kirendeltsége elé, ahol tízezer katonával és négyszáz tankkal támadtak a tömegre. A sortűz halálos áldozatainak száma megközelítette a százat, köztük volt a tiltakozás, és a brutális megtorlás szimbólumává vált 13 éves Romek Strzałkowski is.

A lengyel kisfiúnak 1992-től van Miskolcon, a Szentpéteri kapuban emlékműve, amit évente megkoszorúznak a forradalom és szabadságharc évfordulóján.

Majd Nagy Imre emléktáblájához vonultak a megemlékezők.

koszoruzas_nagyimre_56_181023_vcs.jpg

minap.hu