Megkezdte a szőlőfelvásárlást Tokajban a nagy állami cég

2017.09.19 09:23

Megkezdte az idei szőlőfelvásárlást a tokaji borvidék legnagyobb átvevőjének számító, állami tulajdonban lévő Grand Tokaj Zrt. A vállalat a sárgamuskotályért kilónként 100, illetve 140 forintos árat fizet. Idén úgynevezett Zempléni kategóriában is vásárolnak fel szőlőt 80 forintos kilónkénti áron, míg a tokaji száraz és félédes borok alapanyagát adó szőlőket szintén 100 és 140 forintos kilogrammonkénti áron kívánják majd átvenni.

szuret-10-aj
Ez a felvétel még a 2016-os szüreten készölt

 

Szeptember 16-ával a sárgamuskotály szőlő felvásárlásával megkezdte a szüretet a Tokaji borvidéken az állami tulajdonú Grand Tokaj Zrt. 100, illetve 140 forintos kilogrammonkénti áron. Idén újdonság, hogy a borvidék legnagyobb felvásárlójának számító vállalat az eredetvédett Tokaji kategória mellett Zempléni kategóriában is vásárol fel szőlőt 80 forintos kilogrammonkénti áron. Ezekből készítik az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borokat - közölte Goreczky Gergely, a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatója.
 
A tokaji száraz és félédes borok alapanyagát adó szőlőt szintén 100 és 140 forintos kilogrammonkénti áron tervezi felvásárolni a társaság, a próbaszüretek eredményei alapján erre várhatóan szeptember végén, október elején kerül sor.
 
Az árak kialakításánál a borászat figyelembe veszi a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának ajánlását, a cél viszont továbbra is a magasabb cukorfokú termés felvásárlása. Ezért a késői szüretelésű szőlő beszállítására ösztönzik a termelőket, amelyért magasabb árat kapnak – mondta a vezérigazgató.
 
A Grand Tokaj Zrt. - amely korábban Tokaj Kereskedőház néven volt ismert - 2013-ban hirdette meg minőségi megújulási programját.
 
A borászat az alapanyagok felvásárlási feltételrendszerét differenciált árazással alakította ki.
 
A cég tájékoztatása szerint a muskotályszőlővel rendelkező korábbi partnerek kiértesítése már megtörtént, a szerződéskötések elindultak. A nagyszüretről, a furmint és a hárslevelű szüreteléséről, valamint a késői szüretelésű alapanyagok beszállításáról és a részletes felvásárlási árakról a Grand Tokaj Zrt. várhatóan a következő héten tájékoztatja azokat a termelőket, akiknek szőlőjére az ültetvényfelmérések alapján szerződést kötnek.
 
agrarszektor.hu
 
 

A tavalyi 2,8 millió hektoliterhez hasonló mennyiségű, de kiemelkedő minőségű bortermés várható az idén Magyarországon - mondta a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa.

tokaji_borvidek_l_1.jpg

Kiss Eliza hozzátette: az áprilistól tapasztalt fagykár, jégverés és aszályos időjárás kedvezőtlenül hatott a szőlőtermés mennyiségére, és lehet, hogy a jövő évit is befolyásolja. Minőségben ugyanakkor a 2017-es az utóbbi időszak egyik legjobb évjárata lehet - emelte ki. 

Magyarországon évente átlagosan 2,5-3 millió hektoliter seprős újbor készül, az újbor mennyisége az idén sem fogja meghaladni a hárommillió hektolitert - ismertette. Elmondása szerint a szőlő átlagos felvásárlási ára 98-100 forint kilogrammonként; a legjobb áron, 127-140 forintért a furmintot lehet értékesíteni, a mátrai borvidéken a pálinkakészítők 160-200 forintot is adnak a szőlő kilójáért, az olaszrizlinget viszont egyes borvidékeken csak 72 forintért vásárolják fel. A neves hazai borvidékeken a fajtáktól függően halad a szüret, a megkérdezett borászati szakemberek az eddigi tapasztalatok alapján megerősítették a kiemelkedő évjáratot. 

A Tokaji Borvidéken a korai fajták hetven-nyolcvan százalékát már leszüretelték a termelők - mondta el Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, aki körülbelül háromszázezer mázsa szőlőtermésre számít. Jelenleg a muskotályos szőlőt gyűjtik be a borvidéken, de véleménye szerint másfél-két hét múlva az úgynevezett nagyszüret is elkezdődhet, ugyanis az időjárás miatt a korai fajtákhoz hasonlóan a furmintok és hárslevelűk is korábban értek meg a szokásosnál. Hozzáfűzte: megkezdődött az aszúsodási folyamat is, ha az időjárás kedvező lesz, akkor ebben az évben nagy mennyiségű és kiváló minőségű aszútermés várható Tokaj-Hegyalján.

mti.hu