Meglepő őszinteséggel vallott nyugdíjáról Zalatnay, Aradszky, Vikidál

2015.11.04 21:51

Aradszky László szerint felháborító és becsületsértő az az összeg, amit az elmúlt évtizedek nagy sztárjai ma nyugdíj címén kapnak. Mások azon a véleményen vannak, a hírességeknek nem ártott volna takarékoskodni.

Megdöbbentően kevés nyugdíjat kapnak az elmúlt évtizedek leghíresebb sztárjai - derül ki a Kiskegyed friss körképéből. A lista sereghajtója Korda György, aki mindössze 28 ezret kap havonta, de Medveczky Ilona 67 800 forintja se mondható éppen soknak. Csak az összehasonlítás kedvéért, az átlagnyugdíj 117 372 forint jelenleg Magyarországon.

A legtöbbeket persze nem hatja meg a művészek kiszolgáltatott helyzete: a hozzászólásokat olvasgatva kiderül, sokan azon az állásponton vannak, a sztároknak nem ártott volna takarékoskodni.

Ez olyan Tücsök és a Hangya mese. Minden tiszteletem a művészeké, de a "fénykorban" gondolom jobban kerestek mint az átlag fizetésből élők. Akkor miért nem gondoltak erre - írja az egyik kommentelő.

Mennyit is kaptak/kapnak egy hakniért? Na és mennyit is nem fizettek be sok-sok éven keresztül a "kalapba"? Na.... Ezért nem sajnálom őket én sem - olvasható egy másik hozzászólásban.

Szánni természetesen nem kell a hírességeket, ugyanakkor nem árt tisztában lenni vele, hogy egy jelenleg 8 órában foglalkoztatott munkavállaló is könnyedén hasonló sorsra juthat, akkor is, ha egy egyszer sem kell(ett) munkanélküli segélyért sorban állnia.

Egyre több statisztikai adat igazolja ugyanis, hogy magyar nyugdíjrendszer 20-30 évig ugyan még kitarthat, de azt követően a romló demográfiai tendenciák miatt nem lehet majd elkerülni az állami nyugdíjak visszaesését. Leegyszerűsítve, egyszerűen nem lesz elég járulékfizető a mostani szintekhez hasonló nyugdíjak kifizetésére.

A kormány szerint persze minden rendben. Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikai helyettes államtitkára szerint például az adósságállomány csökkenése és a foglalkoztatottság növekedése miatt egyelőre semmiképp sem kell nyugtalankodnunk az állami nyugdíjrendszer stabilitása miatt. Azt viszont a helyettes államtitkár is hozzátette:

Azért, hogy ez így is maradjon, az öngondoskodás felé tett lépések is szükségesek.

Habár nincs teljes egyetértés a szakértők véleménye, illetve a kormánykommunikáció között a nyugdíjrendszer állapotát illetően, azt szerencsére mindkét fél elismeri, hogy nem elég a sült galambra várni, hanem az öngondoskodás is feltétlenül szükséges a gondtalan nyugdíjas évekhez. A lakosság körében sajnos ezt az alapvetést ma még kevesen osztják, kutatások szerint csupán minden harmadik magyar spórol a nyugdíjára.

Pedig egyes számítások azt mutatják, ha valaki legalább annyi pénzből szeretne élni nyugdíjasként, mint amennyit ma keres, ahhoz hozzávetőlegesen 15-20 millió forintot kellene félre tennie a munkával töltött évek alatt. Az elmúlt évtizedek nagy sztárjainak alacsony nyugdíját látva a kérdés tehát csak az, vajon ők gondoltak-e erre?

penzcentrum.hu