Meglepő tanulmány: az idősek kevésbé szoronganak a Covid miatt, mint a fiatalok

2021.04.12 13:23

Egy éve tart a járványhelyzet, és egy éve tartanak az ezzel kapcsolatos korlátozások. Dr. Belső Nóra pszichiáter a Spirit Fm Viccen kívül című műsorában elmondta, hogy a járvány elmúlt időszakában többfajta reakciót figyelt meg a praxisában azzal kapcsolatban, hogy ez a helyzet miként hat az emberekre.

Dr. Belső Nóra
pszichiáter
 
Fotó: Kerepeczki Anna / WMN
 
 
Az első hullámban tapasztalni lehetett, hogy a pánikbetegségek, szorongások és alvászavarok felerősödtek. Ennek az az oka, hogy a bizonytalanság kikezdi a lelket, negatív pszichés reakciókat képes okozni. A nyár kis fellélegzést okozott, de a második hullám óta tudjuk, hogy a veszélyhelyzetnek nincs vége, az említett bizonytalanság velünk maradt. Ez a tartós bizonytalanság pedig az emberi idegrendszert, a lelket rendkívüli módon megterheli.
 
„Friss tapasztalat az, hogy akik nem kapták meg még az oltást, azoknál van egy olyan folyamatos félelem, ami nagyon gyakran vezet szorongásos panaszokhoz” – folytatta az ismert pszichiáter, de azt is hozzátette, hogy azok esetében is, akik átestek a betegségen, vagy már megkapták a védőoltást egy átmeneti megkönnyebbülést követően lehet tapasztalni, hogy a hírekből érkező bizonytalanság az esetükben is emelte a pszichés zavarok arányát. Tehát az egyértelműen tapasztalható tehát, hogy a járvány megviselte az emberek lelkét.
 
Arra a kérdésre, hogy milyen túlélési technikát javasol erre az időszakra, Belső Nóra a valóságon alapuló relativizálást említette. Az emberiség életében mindig voltak olyan időszakok, amikor a társadalmaknak alkalmazkodni kellett. A jelenlegi generáció szerencsés, hisz nem háborúban éltek eddig, hanem békében és az előző korszakokhoz képest jólétben.
 
A karantén nem annyira megterhelő, mint egy dohos pincében a bombázások elől elbújni, vagy sorban állni egy adag kenyérért. Ráadásul nagy az esélye, hogy az orvostudomány feltalálja a védekezés végleges módját.
 
Egyébiránt nagyon érdekes tanulmányra hívta fel a figyelmet a szakértő. Az idősebb korosztály esetében lényegesen alacsonyabb volt a Covid miatti szorongás mértéke, például az alvászavarok aránya alacsonyabb körükben, mint a fiatalabb korosztályokban. Tehát a fiatalok, akik most nyitnának, most élnének szociális életet, még nincs tapasztalatuk se jóról, se rosszról, hisz most kezdenek felnőtté válni, sokkal rosszabbul élik meg a jelenlegi helyzetet, mint például a nyolcvanévesek, akik tudják a ’40-es és a ’50-es évekhez hasonlítani a helyzetet.
 
„Ez most egy olyan sokkal szerencsésebb helyzet, ahol el lehet magyarázni a fiataloknak, hogy te most egy olyan világban élsz, ahol sorozatokat nézve kell átélned a karantént, míg a nagypapád, vagy a dédpapád nem jött haza a világháborúból. Azt gondolom, hogy ez működik ” – emelte ki Belső Nóra, aki hangsúlyozta, hogy ez nem azt jelenti, hogy az emberekben el kell nyomni a jobbra való egészséges törekvést, hanem azt jelenti, hogy tudomásul kell venni a helyzetet. Ez van most, járvány van. Ezt tudomásul kell venni, hisz ezen nem lehet változtatni, ezért fontos a lelki munka, hogy az emberek ezt a helyzetet feldolgozzák.
 
atv.hu