Meglepődött, hogy mennyi ügyeleti díjat számítottak fel

2015.03.01 10:41

Többen is jelezték, hogy hétvégén az ügyeletes gyógyszertárak plusz pénzt számítanak fel, amikor kiváltják a receptjeiket.

Az egyik bjelentő a Tesco-ban vásárolt, így az épületen belül a receptjeit is kiváltotta, és meglepődve tapasztalta, hogy közel négyszáz forint plusz költséget is ki kellett fizetnie. Nem értette a helyzetet, hiszen a gyógyszertár amúgy is nyitva volt, nem emiatt kellett a kiszolgáló személyzetnek bejönni.

A kérdéssel a megyei gyógyszerész kamara vezetőjéhez fordultunk. Dr. Gellért Gabriella elmondta, nem sürgősségi receptnél (az antibiotikum sem számít annak) 381 forint ügyeleti díjat számolnak fel a gyógyszertárak, ha azt ügyeleti időben váltják ki. Ennek oka, az egészségbiztosítás nem finanszírozza az ügyeletes gyógyszertárak munkáját, ezt minden érintettnek magának kell kigazdálkodnia. Az ügyelet minden nap este 8 órától kezdődik Szekszárdon. Ugyanis amíg van nyitva gyógyszertár (legkésőbb a Tesco-s zárt este 8-kor, a többi általában 18-19 óráig van nyitva), addig nincs ügyelet. Este 10 órától pedig készenléti nyitva tartás van az ügyeletes gyógyszertárnál is, ami azt jelenti, hogy a gyógyszerész otthon van készenlétben, és amikor riasztást kap, akkor megy be a gyógyszertárba, és szolgálja ki a vevőt. Hétvégén szombaton este 8 órától kezdődik az ügyelet, és az vasárnap is tart este 10-ig, amikortól készenléti helyzet van, vagyis 30 percük van beérni a patikusoknak a megjelölt gyógyszertárba, hogy kiadják a kért készítményt. Egyébként minden gyógyszertárban ki van írva, melyik az ügyeletes, mondta a kamara elnöke.

teol.hu