Meglepően nyugodt és konstruktív volt Magyarország meghallgatása Brüsszelben

2019.09.17 06:23

Míg itthon bevándorláspárti bosszúállók támadásának nevezte a 7-es cikkely szerinti eljárás a kormány, kint "nem akarták megnehezíteni az eszmecserét."

Varga Judit igazságügyi miniszter
 
Fotó: Mónus Márton / MTI/MTVA

 

"A vártnál udvariasabb, nyugodtabb és konstruktívabb légkörben zajlott Magyarország meghallgatása az EU Tanácsában" – nyilatkozta a Népszavának egy magasrangú EU-forrás a zárt ajtók mögött zajló kétórás vita után. "Magyar részről nem számítottunk erre a pozitív hozzáállásra, különösen azután, hogy látjuk a kormányzati megnyilatkozásokat a médiában” – tette hozzá.
 
Varga Judit igazságügyi miniszter a 7. cikkelyes eljárás keretében megrendezett vita elején rövid bevezetőt tartott, majd az őt kísérő Bóka János államtitkárral és Várhelyi Olivér EU-nagykövettel együtt hosszan és alaposan válaszolt a kérdésekre. Mint informátorunk fogalmazott: a kérdezők és a válaszolók is nagyon jól felkészültek, és "a magyarok láthatóan nem akarták megnehezíteni az eszmecserét."
 
Értesüléseink szerint az ülésen 10 tagállam kért szót, és kérdéseik elsősorban a médiaszabadságra, az akadémiai szabadságra, az igazságszolgáltatás függetlenségére és a korrupcióra vonatkoztak. Többen firtatták, hogy Magyarország miért nem teljesíti az Európa Tanács korrupcióellenes intézménye, a GRECO ajánlásait. Szóba került a Handó Tünde vezette Országos Bírói Hivatal és az ügyészség szerepe az igazságszolgáltatásban, az úgynevezett Stop Soros törvénycsomag, a menedékkérőkkel való bánásmód, valamint a nemrégiben létrehozott kormánypárti média konglomerátum.
 
A Benelux-országok mellett négy nagy ország: Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország is megfogalmazta aggályait. Rajtuk kívül Dánia, Portugália és Svédország képviselője szólt hozzá a vitához.
 
A német kollégája nevében is felszólalt francia EU-ügyi miniszter azt mondta, hogy a 7. cikkelyes eljárást kezdeményező európai parlamenti jelentés megállapításai aggasztóak. Azt javasolta, hogy a folyamat keretében a későbbiekben tárgyaljanak meg néhány kiemelt témát.
 
A finn soros EU-elnökség a következő hetekben tesz javaslatot a folytatásra, értesüléseink szerint szinte biztos, hogy további meghallgatásokat tervez decemberig. A meghallgatást záró sajtóértekezleten Frans Timmermans bizottsági alelnök azt mondta: szerencsés lenne, ha a vitába bevonnák a nemzetközi szervezetek képviselőit.
 
Frans Timmermans
 
Fotó: Pau Barrena/AFP
 
Varga Judit újságíróknak azt mondta: a vitában sikerült megvédeni Magyarországot, a 7. cikkelyes eljárást akár ma le lehetne zárni, ha nem politikai megrendelés alapján folyna.
 
A meghallgatást követő sajtótájékoztatón aztán az igazságügyi miniszter visszatért a megszokott kormányzati retorikához. Varga Judit bevándorláspárti bosszúhadjáratnak nevezte a meghallgatását. Immár több mint egy éve politikai boszorkányüldözés folyik Magyarország ellen, amelynek oka egyértelműen az, hogy a magyarok többször is nemet mondtak a migrációra - jelentette ki. Hozzátette: nagy lépést tettek előre, hogy megvédjék Magyarországot. 
 
Halmai Katalin (Brüsszel)
nepszava.hu


 
facebook.com