Meglőtte a kiskorú hajtót – kevesli az ügyészség a büntetést

2021.01.14 08:32

A Kazincbarcikai Járásbíróság január 12-én hozott ítéletet annak a férfinak az ügyében, aki 2018. őszén egy vadászat alkalmával megsebesítette az egyik hajtásban részt vevő fiatalt.

 

A járásbíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében, akit ezért 192 ezer forint összegű pénzbüntetésre ítélt. A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott beismerte a cselekmény elkövetését és tettét megbánta.
 
A büntetővégzés után tárgyalást kértek
 
A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség vádirata alapján 2018 novemberében egy társas vadászaton részt vevő rendőr megsebesített egy kiskorút, amikor sörétes vadászfegyverével a tőle 39 méterre lévő, élénk színű ruházatot viselő hajtót eltalálta. A sértett testébe fúródó sörétlövedékek nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket okoztak.
 
A nyomozó ügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárásban pénzbüntetést szabjon ki a vádlottal szemben. Tekintettel arra, hogy a Kazincbarcikai Járásbíróság büntetővégzésben 200.000 forint pénzbüntetést szabott ki, az ügyészség magasabb összegű pénzbüntetés kiszabása érdekében tárgyalás tartását kérte. Az ügyészség a kedden megtartott előkészítő ülésen – beismerés esetére – 450.000 forint pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
 
Még kevesebb lett
 
A vádlott a vádirattal egyezően beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, majd a bíróság 192.000 forint pénzbüntetésre ítélte.
 
Az ítélettel szemben a vád képviseletét ellátó ügyész fellebbezést jelentett be a vádlott terhére súlyosításért, magasabb összegű pénzbüntetés kiszabása, valamint a részére törvénysértő módon kiadott lőfegyver és lőszerek elkobzása érdekében. A terhelt és a védő a kiszabott büntetés enyhítéséért jelentettek be fellebbezést.
 
Nyúl helyett a hajtót
 
A vádirat lényege szerint a vádlott 2018. novemberében egy vadásztársaság által szervezett társas vadászaton vett részt 13 vadásztársával és 2 hajtóval egy borsodi dűlőben. A vadászat előtt a vadászat vezetője ismertette a balesetvédelmi szabályokat. A vadászat megkezdése után a vadászok és a hajtók egy vonalban haladtak, majd amikor egy cserjés dombra értek, a sort már nem tudták fenntartani és a vádlottól jobbra haladó – 14. életévét betöltött – kiskorú hajtó lemaradt. Ekkor a vádlott egy nyulat próbált meg elejteni, ami a hajtó felé menekült.
 
A 33 éves rendőr sörétes vadászfegyverével a domb lejtős irányába a magas fűvel és bokrokkal benőtt terület felé lövést adott le, ami a tőle 39 méterre lévő, láthatósági mellényt és élénk színű sapkát viselő kiskorú hajtót eltalálta. A sértett bal alkarjába, bal és jobb combjába, továbbá lábszárába összesen 6 darab sörétlövedék fúródott, amelynek következtében nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.
 
Több szabályt megszegett
 
A vádlott a vadászatra vonatkozó szabályokat több ponton megszegte, mivel az előírások szerint; lövést leadni csak akkor szabad, ha a vadász a vadat kétséget kizáróan felismerte és a lövéssel mások életét, testi épségét nem veszélyezteti, tilos a hajtók között kitörő vagy a vadászok vonalán átfutó vadat célozva követni, tilos a vadászlőfegyverrel dombélről völgy felé lőni, és a lövés előtt mérlegelni kell a lövedék várható útját és a becsapódás helyét.
 
A vádlott terhére rótt bűncselekmény büntetési tétele egy évig terjedő szabadságvesztés.
 
Horváth Imre
boon.hu