Megnézi a minisztérium, miért nem csökkennek az árak

2015.01.22 06:30

Megvizsgálja a Nemzetgazdasági Minisztérium, miként hatott a fogyasztói árak alakulására az üzemanyagárak csökkenése. A tárca szerint az üzemanyag meghatározó költségelem, árának visszaesése több termék és szolgáltatás árában is csökkenést kellene eredményezzen.

Bizonyos termékek esetében már érzékelhető az üzemanyagár-csökkenés – mondta a Napi Gazdaság kérdésére Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője. A további árcsökkenés a gyártói oldaltól függ − tette hozzá. Arra a kérdésre nem kívánt válaszolni, milyen termékköröket érintett az említett változás.

Az üzemanyagköltség csak egyike azoknak a tényezőknek, amelyek az élelmiszerláncban meghatározzák a költségeket − válaszolta megkeresésünkre a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. vezető agrárszakértője. Fórián Zoltán rámutatott: tavaly csökkent az élelmiszerek termelői és gyártói ára, a fogyasztókig azonban az árváltozásnak csak a töredéke jutott el: miközben a mezőgazdasági termelői árak tavaly mintegy 6 százalékkal estek vissza, az élelmiszerek fogyasztói ára mindössze 0,4 százalékkal csökkent. A szakértő szerint ezek alapján kijelenthető, hogy az üzemanyagköltségek változása nem lesz érdemi befolyással az élelmiszerek fogyasztói árára. Arra nehéz válaszolni, hogy ez a költségelőny az élelmiszerlánc mentén hol fog leginkább lecsapódni, de Fórián Zoltán szerint a láncon belüli ár-érdekérvényesítési különbségek ebben is irányadók lehetnek. Ezért feltételezhetően az üzletláncok húznak majd nagyobb hasznot.

napigazdasag.hu