Mégsem jön a fém ötszázas, nem vezetnék ki az ötforintost sem

2014.12.23 20:34

Nem tervez változtatást a forintcímletekben a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

"A jegybanki készpénzforgalmi elemzések szerint a jelenlegi bankjegy- és érmecímletek megfelelően betöltik a forgalomban való szerepüket, így középtávon nem indokolt a szerkezetükbe történő beavatkozás" - közölte az MNB kedden.

Hozzátették, hogy a készpénzes feladatait érintően a jegybank 2018-ig a forgalomban lévő bankjegyek megújítására koncentrál.

A jegybank arra reagált, hogy a Napi Gazdaság kedden azt írta, az MNB-nél belső egyeztetéseken felmerült, hogy három éven belül kivezetnék az ötforintos pénzérméket, és az ötszáz forintos bankjegyet fémpénz váltaná föl.

Az ötforintos megszüntetése melletti fő érv a lap szerint, hogy legyártása többe kerül, mint a névértéke. Az ötszáz forintos bankjegy pénzérmésítése mellett szól, hogy gyorsan amortizálódik, és majdnem annyiba kerül az előállítása, mint egy pénzérméé - tette hozzá a Napi Gazdaság.

Az MNB korábban bejelentette, 2018-ig megújítja a jelenlegi bankjegysorozat címleteit, ennek első eleme a megújított tízezer forintos, amely december 1-jén jelent meg a készpénzforgalomban.

hvg.hu