Megszavazták Szabó Tímea 9,7 millió forintos büntetését a Fidesz-KDNP képviselői

2021.10.19 16:37

A képviselő egy ugyanolyan mintájú pólóban fogadta a döntést, amilyenért Kövér László megbüntette.

Elfogadta a parlament a kormánypárti képviselők szavazataival Szabó Tímea 9,7 millió forintos büntetését, amit Kövér László szabott ki rá még június végén. A párbeszédes országgyűlési képviselőt azért szankcionálta a házelnök, mert a Kínai Népköztársaság zászlajára emlékeztető, Fidesz feliratú molinót mutatott fel a parlamentben június 15-én.
 
A döntés indoklása szerint a Párbeszéd frakcióvezetője figyelmen kívül hagyta a képviselői vélemények kifejezésének módjára, helyére és idejére vonatkozó házszabályi rendelkezéseket, cselekménye miatt az ülés rendes menete is megakadt, hátráltatta és zavarta az – éppen az ő felvetéseire választ adó – államtitkári felszólalást. A csökkentés összegénél azt is figyelembe vette a házelnök, hogy a képviselővel szemben ebben a ciklusában nem először kell szankciót alkalmazni a házszabályi rendelkezéseket sértő cselekménye miatt.
 
Az ügyben Kövér határozati javaslatot nyújtott be azért, mert Szabó a mentelmi bizottságtól, később pedig az Országgyűléstől is kérte a büntetés hatályon kívül helyezését.
 
Az Országgyűlés kedden vita nélkül döntött Kövér javaslatáról, és 114 szavazattal, 47 ellenében, 2 tartózkodás mellett fenntartotta a házelnöki döntés hatályát, vagyis Szabó Tímea tiszteletdíja közel tízmillióval csökken. A képviselő állva tüntetett a döntés ellen, ugyanolyan mintájú pólóban, mint amiért megbüntették.
 
Szabó a Facebookon úgy reagált: „Mindegy, mennyire büntet a házmester, akkor is, most is, a jövőben is harcolni fogok az ellen, hogy Orbánék kínai gyarmatot csináljanak hazánkból.”
 

 
forrás: facebook.com / hvg.hu