Megszavazták: vége a lakástakarékok állami támogatásának

2018.10.16 13:08

Elfogadta az országgyűlés a lakástakarékok állami támogatásának eltörlését - a javaslatot 125 képviselő támogatta, míg 49 képviselő ellene szavazott, tartózkodó nem volt. 

Képtalálat a következőre: „takarék pénztár országgyűlés”
 
72%-os többséggel elfogadta a parlament a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetését. A szavazáson 25 képviselő nem vett részt. Az ellenzéki képviselők azzal érveltek a szavazás előtti vitában, hogy lakossági fogyasztók milliói elől zár el egy kiváló öngondoskodási rendszert a kormány, a rendszer teljes eltörlése helyett érdemes lett volna megfontoltan megvizsgálni más hatékonyságnövelő intézkedések implementálását és hogy túl kevés idő jutott a javaslat megvitatására. Többen kiemelték: a fiatalok eleve nehezen jutnak lakáshoz, az LTP-rendszer támogatásának eltörlése még inkább megnehezíti a dolgukat. Bánki Erik, a javaslat fideszes előterjesztője szerint az ellenzék a külföldi bankokat védi, az LTP-ket üzemeltető cégeknek pedig jobban kellett volna forgatniuk a pénzt ahhoz, hogy az állami támogatás nélkül meg tudjanak élni.
 
Viszlát, lakás-takarékpénztár, szerettünk!
 
A támogatási rendszer megszüntetésére tett törvényjavaslatot tegnap nyújtotta be Bánki, a gazdasági bizottság fideszes elnöke az országgyűlésnek. A javaslat főleg azzal indokolta az állami támogatás megszüntetését, hogy az LTP-k hatékonytalanul működtek, hiszen sokszor nem új lakások, hanem "szaunák és medencék" épültek a termékekben megtakarított vagyontömegből, az LTP-szolgáltatók pedig jelentős extraprofitra tettek szert az állami támogatásnak köszönhetően.
 
A parlament.hu-n megjelent törvényjavaslat indoklása szerint "ez a megtakarítási forma nem szolgálja eredményesen az otthonteremtési célokat, miközben a szolgáltatók az állami támogatás egy részén is extraprofitot realizálnak."
 
A lakástakarék-rendszer a törvénymódosítással nem szűnik meg teljes egészében, csak a lényegét adó állami támogatást törlik el.
 
Ezek a konstrukciók úgy működtek, hogy a lakástakarék-szolgáltató betéti kamatot is fizetett (1-3%), ehhez járt éves, befizetésarányos 30%, maximum 72 ezer forintos állami támogatás alanyi jogon. Így akár 10%-os hozamot is el lehetett érni négy éves időtávon - az állami támogatás nélkül a jelenlegi hozamkörnyezetben ez már nem lesz elérhető.
 
A korábban megkötött LTP-szerződésekre még jár majd az állami támogatás, az újonnan kötött szerződésekre viszont már nem.
 
2017-ben 62 milliárd forintot fordított LTP-támogatásra az állam.
 
A javaslat értelmében az LTP-kre eddig fordított állami támogatás nagy része a csokhoz megy át. A CSOK mellett marad még egy lakáscélú államilag támogatott megtakarítási forma, amihez egyelőre nem nyúlt hozzá az állam: a Nemzeti Otthonteremtési Közösség konstukciója. A NOK keretében a tagok közösségekbe szerveződve, közösségi megelőlegezéssel a futamidő vége előtt vásárolhatnak új építésű lakást a 3 havonta sorra kerülő kiválasztás (sorsolás és licit) alapján. A szerződések szabadon választható értéke 10 és 40 millió forint között lehet.
 
A lakás-takarékpénztári támogatás megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot, illetve annak indoklását mi itt véleményeztük: 
 
 
Huszár Dániel
portfolio.hu