Megszólalt a miniszter: hamarosan kivezethetik az élelmiszer- és benzinárstopot Magyarországon

2022.09.02 13:24

Az ársapkák betöltötték a szerepüket, hosszú távon nem fenntarthatóak. A rezsicsökkentés módosításához hasonlóan, az egyes termékek esetén bevezetett hatósági árral kapcsolatban is lépnie kell a kormánynak. Már csak az a kérdés, milyen ütemben tudják ezt megvalósítani.

Fotó: Soós Lajos / mti.hu
 
Az ársapkákat azért léptették életbe, mert ársokk érte a gazdaságot, ez azonban a háborúval egyre nagyobb lett. Az intézkedés jó volt, amíg átmeneti volt a helyzet, de ha állandóvá válik, akkor nem fenntarthatók már -  mondta el Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Inforádióban.
 
Személy szerint azt gondolja, hogy jó eszközök, megfelelő eszközök,de csak átmenetileg, betöltötték a szerepüket és a fenntarthatóságuk egyre nehezebbé válik.
 
Az infláció és a fenntarthatóság oldaláról kell mérlegelni az intézkedések fenntarthatóságát, illetve azt is figyelni kell, hogy a megfelelő mennyiségű import is beérkezzen az országba
 
- mondta a tárcavezető az ársapkákkal és konkrétan az üzemanyagárak maximalizálásával kapcsolatban.
 
Árstop
 
A február 1-től bevezetett élelmiszerárstop október 1-jén érhet véget. Az árszabályozás a kristálycukor, a búzafinomliszt, a finomított napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, csirkemell, csirke far-hát árait is korlátozta, valamint a benzinét, de már csak a lakossági fogyasztók felé.
Kifejtette azt is, hogy az infláció még nem tetőzött, még nem látják ennek a növekedésnek a végét, ezért lépni kell. Ahogy a rezsicsökkentés módosítása, és a benzinárszabályozás esetében óvatosan jártak el, úgy várhatóan az élelmiszerárak esetében is ezt az elvet követik.
 
 
inforadio.hu / penzcentrum.hu