Megszólalt Matolcsy, mi lesz most a hiteleinkkel?

2015.07.21 19:20

Ma újabb történelmi mélypontra, 1,35 százalékra csökkent a jegybanki alapkamat. Matolcsy György jegybankelnök szerint hosszútávon maradhat ez a kamatszint. Mikor csökkenhetnek a hitelkamatok?

Matolcsy György mai bejelentése szerint a jegybank lezárta a kamatcsökkentési ciklusát, vagyis nem árt megjegyezni, hogy az alapkamat mértéke 1,35 százalék. Ezt egyébként a mai, 15 bázispontos vágás után értük el.

 

Mi lesz így a hitelekkel?
A forintosított kölcsönök fordulónapjai egyediek, de abban megegyeznek, hogy a kamatot a 3 hónapos BUBOR (budapesti bankközi kamatláb) határozza meg, ahol jelenleg az alapkamatnál magasabb, 1,4 százalékos kamatot láthatunk. A következő napokban azonban ez lemehet az alapkamat szintjéig, is, viszont a kérdés az, hogy meddig maradhat ilyen alacsony az irányadó ráta.

A forintosított hitelek mellet egyébként más, referencia kamatozású kölcsönök is a BUBOR-t veszik alapul, így ezek kamatszintje is csökkenhet valamennyit. A már meglévő, hosszú távra fixált kölcsönökre viszont ez rövidtávon nem lesz hatással, viszont aki a közeljövőben venne fel fix kamatozású lakáshitelt, az jól járhat.

Mi lesz a megtakarításokkal?
A bankbetétek kamatai várhatóan tovább csökkennek, és az állampapírok kamatai is csökkenhetnek a közeljövőben. Ez alól kivételt képezhet a Prémium Magyar Államkötvény, mivel ennek kamatai az infláció mértékétől függenek.

Jól járhatnak viszont a már meglévő, fix kamatozású kötvényesek, ők ugyanis a kamatcsökkentésnek hála most magasabb árfolyamon tudnak megszabadulni az értékpapírjaiktól.

Matolcsy szerint vége a kamatvágásoknak
Ezennel vége. Nem megyünk tovább. Itt egy tartós, hosszan tartós tartás következik - mondta Matolcsy György a jegybank mai sajtótájékoztatóján. Persze, hogy meddig maradhat az alapkamat jelenlegi szintje, arról megoszlanak a vélemények, mivel ilyen alacsony irányadó ráta még Magyarország történetében nem volt.

penzcentrum.hu