Megszólalt Palkovics tárcája a visszavont törvényjavaslatról

2020.05.21 06:22

Azért, hogy a műanyagipari vállalatok sem lehetetlenüljenek el a gazdaság újraindításakor, több időt kell hagyni számukra a technológiaváltásra való felkészülésre - így indokolja a Palkovics László vezette ITM, hogy miért vonták vissza az egyszer használatos műanyagok betiltásáról a törvényjavaslatot.

illusztráció

 

Nem visszavonásról, “a szavazás elhalasztásáról van szó néhány héttel” - mondták kormányzati források az atv.hu-nak a visszavont Semjén-javaslatról az egyszer használatos műanyagok betiltásáról. Az ITM még egyeztetéseket folytat, a gazdaság újraindításakor a műanyagipari cégek nem lehetetlenülhetnek el - írtuk kedden este.
 
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium ( ITM ) a közleményében most azt írta: a
 
kormány továbbra is támogatja az egyszer használatos műanyagok kivezetését. A februárban elfogadott Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv elemeit a kormány lépésről-lépésre megvalósítja, ahogy tette az éppen ma bejelentett, tisztán elektromos autók beszerzését támogató pályázattal is”.
 
A járványügyi készültség időszakában azonban minden munkahelyet meg kell őrizni. Ezért annak érdekében, hogy a műanyagipari vállalatok sem lehetetlenüljenek el a gazdaság újraindításakor, több időt kell hagyni a számukra a technológiaváltásra való felkészülésre - írja a Palkovics László vezette ITM közleményében.
 
Azt is hangsúlyozzák, hogy "az ellenzéki pártok és egyes sajtóorgánumok elhamarkodott következtetéseivel szemben a kormány cselekszik a tiszta Magyarországért, a teremtett környezet védelméért. A leginkább környezetromboló termékek forgalmának korlátozása az uniós kötelezettség mellett a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben is megerősített célkitűzés. A munka folytatódik az egyszer használatos műanyagok kivezetése, a környezetkímélő helyettesítő termékek kifejlesztése, elterjesztése érdekében”.
 
Csuhaj Ildikó
atv.hu