Megszólaltak Matolcsyék: ezért kell az új pénz

2015.09.25 20:15

Mint arról korábban beszámoltunk, új húszezres bankjegyeket bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az új húszezresen is Deák Ferenc portréja látható, külsejében hasonlít elődjére, mégis könnyen megkülönböztethető az új: kékeszöld színt kapott a mostani kiadás. Az új húszezrest pénteken, sajtótájékoztatón mutatta be az MNB.

2014 december elsején vehettük kezünkbe az új tízezres bankjegyet. Az Magyar Nemzeti Bank 2014 és 2018 között folyamatosan újítja meg a jelenlegi bankjegysorozat címleteit, így a következő években további újratervezett, továbbfejlesztett bankjegyeket bocsát forgalomba. Mint ahogy teszi ezt most a húszezres bankjeggyel is.

Az új tízezres bankjegy beváltotta egyik legfőbb célunkat: nagyon stabil, rendkívül nehezen hamisítható bankjegyeket alkottunk. Az elmúlt egy évben 35-40 darab nagyon primitív hamisítás került forgalomra, amikről rövid idő alatt kiderült, hogy gyenge utánzatok- ismertette a tízezres bankjegyekkel kapcsolatos tapasztalatokat Gerhardt Ferenc a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Az eddigi bankjegysorozat változásra szorult, hiszen a hamisítók is fejlődtek, egyre jobb technológiákkal próbálkoztak és próbálkoznak. Az új bankjegyek ezért nem is feltétlenül külsejükben változnak, hanem biztonságosabbá válnak.

Minden bankjegy ki lesz cserélve 2018-ig. De csak a már meglévő bankjegyeket cseréljük le. Eltérő címletértékű bankjegyek kibocsátása nem szerepel az MNB tervei között - folytatta Gerhardt Ferenc.

2016. végéig továbbra is forgalomban maradnak a régi húszezresek. Onnantól a régi bankjegyet bevonják, és csak ez az új lesz törvényes fizetési eszköz. Az MNB később is beváltja majd, bevonás után is cserélhetők még 20 évig, a postán és a bankokban pedig még 3 évig lehet majd velük fizetni.

Külsejét tekintve így ennyiben más az új húszezres

-    színe kékeszöld lesz
-    a szöveg színe kékeszöld és kékeslila
-    megváltozik a Deák Ferenc arcképe mögötti minta
-    átalakul a hologramos biztonsági csík
-    a hátoldali grafika is marad, de az ideiglenes magyar képviselőház Pesten mögött egy új, hangsúlyosabb, boltíveket ábrázoló háttér jelenik meg.
-    A hamisítások megelőzése érdekében volt részben szükség a bankjegy megújulására.
-    Emellett a műszak elavulás miatt is - fejlődtek a hamisító berendezések
-   A költséghatékonyság is fontos szempont volt: 2014-2018 15 milliárd forintba kerül a bankjegyekek megújulása. De ennyit akkor is rá kellett volna költeni, ha nincs újítás, hiszen van amortizáció, a selejteket cserélni kellett folyamatosan - ismertette az okokat Pataki Tibor az MNB készpénzlogisztikai vezetője.

Az is fontos volt, hogy segédeszközök nélkül is könnyebben lehessen ellenőrizni a bankjegyeket. Így olyan biztonsági elemek kerültek rá, melyek szabad szemmel is jól láthatók. Ezek:
-    jobban tapinthatóak a biztonsági elemek: a pénztárosok akár egy simítással leolvashatják ezeket
-    átnézetben is ellenőrizhető a címlet: fény felé tartva leolvasható a 20 000 felirat
-    mozgatással is ellenőrizhető az elején lévő virágszerű elem, zöldről barnára változik az elem. Hologramos 20 000 felirat is van az elején, ez is mozgatással ellenőrizhető.

UV-A és UV-C fényben is látható jelek is vannak a forinton. Van például egy sétáló pár motívum, ami a két UV hullámhosszon más színben látható. UV-A-ban zöld színűek a pár ruhái, az UV-C fényben pedig pirosak a ruhák. Vannak titkos jelek is, ezek a bankjegyautomatákat segítik az azonosításban. Ezeket a jeleket mi nem is láthatjuk.

Az első húszezrest az MNB 2001-ben bocsátotta ki, amelyet 2009 április 15-től váltotta fel az új, biztonsági elemmel is ellátott bankjegy. Ma még csak a jogi értelemben vett bemutatás volt, még nem fizethetünk az új bankjegyekkel.

Az ATM-ekben, a vásárlás során csak december 14. után találkozhatunk az új bankjeggyel.

Erre azért van szükség, hogy a készpénzforgalmi szereplők akár szoftveresen fel tudjanak készülni az új húszezresre. Tehát azért, hogy például a bankautomaták felismerjék az új húszast.

Dátumot még nem tudni, de azt már igen, melyik bankjegyek fognak legközelebb megújulni: a tervek szerint először a 2000 forintos, majd az 5000 forintos kap ráncfelvarrást.

Az is biztos, hogy 2016-ban még nem újulnak meg ezek, legkorábban csak 2017-ben.

penzcentrum.hu