Megszűnhet az osztatlan közös tulajdon - kész a kormány javaslata

2018.09.04 10:36

Elkészült az osztatlan közös tulajdon felszámolását célzó törvényjavaslat - jelentette ki az agrárminiszter, aki szerint ennek elfogadása az őszi törvénykezési időszak meghatározó eleme lesz.

 

Nagy István az Inforádió Aréna című műsorában elmondta, hogy a probléma több mint egymillió hektár termőföldet és 3,5 millió embert érint. Mi több az erdőterületek esetében még kiterjedtebb a jelentősége. Ugyanakkor folyamatosan növekszik e birtokstruktúra aránya, a halálozások utáni hagyatéki döntések eredményeként.
 
Szerinte az osztatlan közös tulajdon gúzsba köti a magyar mezőgazdaságot és a versenyképesség szempontjából elengedhetetlen a megszüntetése. Elárulta, hogy a tervezet lényegi eleme, hogy az államnak kellene vásárlóként fellépnie. Ez úgy nézne ki, hogy az olyan birtokok esetében, ahol a tulajdonos nem jelentkezik/ nem elérhető, az állam megvenné a földeket, majd egy "egészséges" birtokméret kialakítását követően továbbértékesítené azokat.
 
Nagy István beszélt arról is, hogy a gazdáknak a kereskedelemben termelődő haszon visszaosztásából is részesülniük kellene.
A magyar gazdaság egyik legnagyobb sebezhetőségének nevezte, hogy a piac, vagyis a kiskereskedelmi üzletek nincsenek magyar kézben - írja az Infostart.hu.
 
napi.hu