Megtámadták a népszavazási kezdeményezést a Kúrián

2015.11.30 15:53

Egyelőre nem indulhat el a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése, mert a Kúrián megtámadták a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát. A jogorvoslatot a Nemzeti Választási Irodán (NVI) nyújtották be a Kúriának címezve, erről az NVI tájékoztatta hétfőn az MTI-t.

Az NVB november 13-ai ülésén hitelesítette a népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét, ezt követően 15 nap állt rendelkezésre (hétfő 16 óráig) a határozattal szembeni jogorvoslatra.

Az NVI azt nem közölte, hogy ki támadta meg a döntést. Ha az NVB határozatát nem támadták volna meg, akkor az NVI a szervezőknek kiadta volna a hitelesített aláírásgyűjtőív-mintapéldányt, és ezzel megkezdődhetett volna az aláírások gyűjtése.

A kérdést Simonné Gercsényi Gabriella magánszemély nyújtotta be október 20-án, fél perccel megelőzve Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese által jegyzett kérdés benyújtását. Simonné kérdése úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?"

A Kúriának 90 napja van dönteni arról, lehet-e a kérdésben népszavazást tartani. Ha a Kúria úgy dönt, helyben hagyja az NVB hitelesítő határozatát, akkor a szervezőknek négy hónapjuk van összegyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást.Ha azonban a Kúria megváltoztatja az NVB hitelesítő döntését, akkor újra megnyílik a lehetőség a témában népszavazási kérdés benyújtására.

mti.hu

 

 

—————

Vissza