Megtört a jég – Brüsszel újra fizet Orbánéknak

2018.09.20 15:35

Az elmúlt hetekben mintegy 260 milliárd forintnyi uniós támogatást fizethetett ki az Európai Bizottság a magyar kormány számára.

 

Az elmúlt hetekben a Portfolio becslései szerint mintegy 260 milliárd forintnyi uniós átutalás történt meg az állam számláira Brüsszelből, ami kedvező fejlemény az EU-pénzek folyósítása körüli minapi hír tükrében
 
Ahogy hónapról-hónapra tágul az államháztartási hiány az itthoni jelentős megelőlegezett átutalások és a csak "csordogáló" brüsszeli átutalások miatt, egyre nagyobb figyelem övezi, hogy mikor és mekkora összegben történnek meg a brüsszeli átutalások. Amint egy július 24-i cikkünkben a vitás témák ismertetése kapcsán előrevetítettük: várhatóan késő ősszel történhetnek meg az akár több milliárd eurót újabb brüsszeli átutalások, de sok témában kell még egyeztetni.
 
Ehhez képest kisebb ijedelmet okozott piaci körökben a Reuters azon tegnap esti cikke, miszerint a vitás kérdések rendezése későbbre csúszhat és így az uniós átutalások is áttolódhatnak jövő évre. Ez pedig többek között veszélybe sodorná a kormány azon tervét, hogy idén összesen legalább 3,1 milliárd eurónyi forrást le tudjon hívni Brüsszelből.
 
Ahhoz, hogy lássuk, most hol állunk, ránéztünk a folyamatosan frissülő brüsszeli kifizetési számlálóra és azt látjuk, hogy 5,3 milliárd euróra ugrott a számláló. Korábbi bizottsági és Pénzügyminisztériumi adatokból úgy kalkulálunk, hogy
 
az elmúlt hetekben mintegy 260 milliárd forintnyi átutalás történt Brüsszelből.
 
Ez pedig jó hír, mert arra utal, hogy a nyári egyeztetésekkel elsimított kérdésekben már ki tudtak küldeni számlákat a magyar hatóságok Brüsszelbe és azokra a szabályok szerinti részt (90%-os) ki is fizette a Bizottság. Vagyis nem látszik az összes uniós támogatásunk (horizontális) felfüggesztését fenyegető veszély, bizonyos programokban igenis jön a pénz Brüsszelből. A fő kérdés persze az, hogy az egyeztetések sikeresen folytatódnak-e, mert az szükséges ahhoz, hogy a késő őszi hónapokban további nagy adag pénz érkezzen meg az állam számlájára. A kormány minimális lehívási célja az idénre 1000 milliárd forint, ennek még közel felét kellene "behúzni" a következő három és fél hónapban.
 
portfolio.hu