Megvan a 4 millió beoltott, folytatódik a nyitás

2021.05.01 07:44

Orbán Viktor miniszterelnök Facebookon közzétett videója szerint beoltották a 4 milliomodik lakost is a mai napon. Így a kormány ígérete szerint mától újabb könnyítések lépnek életbe.

 


A kormány még hétfőn véglegesítette azokat az új szabályokat, amelyek a 4 milliomodik első adag vakcina beadása után lépnek életbe. A miniszterelnök által most közzétett videó szerint ezt a kitűzött célt a mai napon elérték, így a következő szabályok érvényesek szombattól:
  • A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
  • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
  • A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
  • Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
  • A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
  • A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.
 
A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.
 
Fennmaradnak viszont a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások, a lakodalmakat majd akkor lehet megtartani, ha az 5 milliomodik első adag oltást is beadták.
 
 
A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott, vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés. Ez a még be nem oltott állampolgárok védelmét szolgálja.
 
forrás: koronavirus.gov.hu / facebook.com