Megvan, mikor jöhet az új nyugdíjemelés Magyarországon

2022.06.26 13:10

Miközben megérkezett a Magyar Nemzeti Bank friss inflációs előrejelzése a 2022-es évre, a Pénzügyminisztérium is közleményt adott ki. Ebből kiderül, hogy a kormány készül a nyugdíjak idei pótlólagos emelésére is.

A kormány a nyugdíjemelés mértékéről – mely az idei évben 5% volt - az inflációs előrejelzés alapján előzetesen dönt. Abban az esetben, ha jelentős az eltérés, két lépcsőben nyugdíjkiegészítés történik, az első júniusban, a második novemberben
- olvasható a tárca közleményében, amely egyúttal felidézi, hogy a kormány milyen áremelkedést fékező intézkedéseket hozott eddig (benzinárstop, élelmiszerárstop, kamatstop, rezsicsökkentés).
 
A minisztérium arra is kitér, hogy "a háború, a szankciók és az energiaárak emelkedése miatt egész Európában magas az infláció".
 
A kormány mostani bejelentése nem váratlan és nem előzmények nélküli. Az apropóját az adhatja, hogy kedden jelent meg a jegybank kamatdöntése után az MNB friss GDP- és inflációs előrejelzése. Ezek szerint a jegybank az idei évre már 7,5-9,8%-os átlagos inflációt vár, míg korábban 4,7-5,1% volt a prognózisa. Ez alapján jól látható, hogy az eredeti 5%-os év elejei nyugdíjemelésnek akár a duplája is elképzelhető idén.
 
Pár héttel ezelőtt pedig az akkori inflációs adatok fényében már előrevetítette Farkas András nyugdíjszakértő, hogy mindenképpen szükség lesz évközi korrekciós nyugdíjemelésre az elszálló infláció miatt (februárban már 8,3%-os volt az év/év alapú drágulás). A szakember már akkor is azt várta, hogy júniusban léphet a kormány.
 
Mit jelent ez a nyugdíjasok számára?
 
Jelenleg az átlagnyugdíj értéke körülbelül 161 ezer forint. Ha a jegybank 9,8%-os inflációs előrejelzéséből indulunk ki, akkor egy 4,8%-os plusz emelésre van szükség összesen a két lépcső végrehajtásával. Ez havi szinten az átlagos nyugdíj szintjén 7700 forintnyi plusz összeg. Mivel ez a pótlólagos emelés januárig visszamenőleges lesz várhatóan, ezért éves szinten 92.700 forinthoz juthatnak pluszban a nyugdíjasok a magasabb inflációból fakadó negatív hatások kompenzálása érdekében.
 
forrás: portfolio.hu