Megvonhatják a képviselőktől a nyugdíjat - Harrachra hivatkoznak

2015.12.07 12:19

A Párbeszéd Magyarországért társelnöke módosító javaslatot nyújt be annak érdekében, hogy az országgyűlési és az EP-képviselőkre is vonatkozzon a kettős juttatás tilalma, vagyis ne kaphassanak egyszerre képviselői tiszteletdíjat és nyugdíjat - mondta az ellenzéki politikus hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Szabó Tímea hangsúlyozta, hogy miközben a nyugdíjkorhatárt elérő közigazgatási dolgozók nem vehetik fel egyszerre a fizetésüket és a nyugdíjukat, addig ez a jogszabály az országgyűlési és az EP-képviselőkre nem vonatkozik. Így fordulhat elő, hogy Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a körülbelül 1,3 millió forintos bruttó képviselői díja mellé felveheti a több mint kétszázezer forintos nyugdíját is, és ugyanígy hozzájuthat nyugdíjához például a kereszténydemokrata Latorcai János vagy a fideszes Jakab István és Mátrai Márta is - közölte. Szavai szerint a tilalom esetén ezekből a járandóságokból havonta több millió forint összejöhet, ami például több száz gyermek étkeztetését segítheti.

A politikus kitért arra is, hogy levelet ír a nyugdíjkorhatáron túli képviselőknek, megkérdezi tőlük, felveszik-e a nyugdíjukat és támogatják-e a javaslatát.

mti.hu