Meleg víz nélkül üzemelt az egri kórház

2016.02.12 06:30

A szakorvoshiány volt az egri Markhot Ferenc kórház kisebbik problémája, hosszú ideig nem üzemelt a sterilizáló, nem volt meleg víz több osztályon, a diagnosztikai berendezések jelentős része most sem használható - állítja a kórház egyik orvosa a Magyar Nemzetnek, aki szerint a kórházi vezetés spórolása vezetett az állapotokhoz. A kórházi vezetés szerint nincs ekkora baj.

Az egri kórház épp felújítás alatt áll, azonban ez több ponton is problémát okoz az osztályok működésében. Többször előfordult, hogy hideg víz sem folyt a csapokból, nem hogy meleg - állítja a kórház egyik baleseti sebésze, Pócs Alfréd a Magyar Nemzetnek. A neurológiai osztályon a betegek a wc-t sem tudták többször lehúzni, ami egy hasmenéses járvány esetén több mint kellemetlen - írja a lap pénteki száma. Előfordult, hogy a gyerekeket csak külön melegített vízzel tudták fürdetni, a reumakórházban pedig egy ideig fűtés sem volt.

A régi CT berendezés tönkrement, az MR és a mammográfia is csak időszakosan működik. A kórház ugyan több új diagnosztikai eszközt is vásárolt már, de jó részük még a dobozokban áll - állítja az orvos. Szerinte a kórházi vezetés a felelős a helyzetért, a betegellátást is veszélyezteti, például egyetlen fúrómotor működött a hétvégi traumatológiai ügyelet, így tömeges sérüléseket - például autóbalesetes sérülteket - nem tudtak volna ellátni. A másik eszköz azért esett ki, mert nem működött a sterilizáló - ez mára megoldódott Pócs szerint.

Az orvos szerint csak a pénztakarékosság vezérli az igazgatót, nekik viszont a munkájukhoz szükség van sterilizálóra vagy diagnosztikai eszközökre. A szakemberhiány is probléma, tavaly októberben hat röntgenorvos hagyta el a kórházat, akik a rossz munkakörülmények és hangulat miatt mondtak fel Pócs szerint.

A nővérekre is extra teher hárul, ugyanis fokozatosan felmondták a külső takarítócéggel a szerződést a takarékosság jegyében, így a napi kettőből csak egy takarítás lesz az osztályokon, a köztes időben a nővéreknek kell elvégezni ezeket a feladatokat az orvos szerint. Eddig mintegy 150 embert bocsátottak el a kórháztól, de sokan már önként mentek el.

A helyi orvosi kamara decemberben segítségkérő és tájékoztató levelet küldött Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkárnak és helyi politikusoknak, de érdemi választ nem kaptak. Tóth Ildikó kórházigazgató arra kérte az orvost, hogy csak az engedélyével nyilatkozhat, azonban ez nem tartotta vissza, számít az etikai eljárásra - ezt kezdeményezi is az igazgató.

A kórház egyébként 300 millió forint értékű kafeteriával is tartozik 1500 alkalmazottjának, amit évek óta nem fizettek ki fedezethiány miatt, pedig pert nyertek a dolgozók. Tóth Ildikó igazgató szerint a kifizetésekről már egyeztetnek, ebbe bevonták a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központot is, eddig a pert felvállaló öt dolgozó kaphatta meg az elmaradást.

Tóth szerint a kórházi dolgozókat megfelelően tájékoztatták a meleg víz szakaszos kieséséről a felújítás miatt - ez 7 milliárdos beruházást takar. A diagnosztikai berendezések a több éves elmaradt karbantartás miatt hibásodtak meg egy időben. Az új CT- és MR-készülékek próbaüzemben vannak, addig a régi MR-készüléket használják.

hvg.hu