Melege volt? Ez még semmi!

2015.07.04 19:27

Vasárnap is túlnyomóan derült, napos idő lesz, locsolni magunknak kell, az égből víz, vagyis csapadék nem várható. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. Hajnalban szeszélyes területi eloszlásban 12-20, napközben 33-35 fok között alakul a hőmérséklet.

A jövő hét első három napján néhol akár 30 fokos középhőmérsékletre is lehet számítani, a csúcsértékek közelíthetnek a 40 fokhoz. A jelenlegi előrejelzések szerint szerdán este várható egy hidegfront, amely mérsékli a hőséget, ám csak kissé.

Várható minimum és maximum hőmérsékletek (Celsius-fok)

július 5. vasárnap 15-20     32-35
július 6. hétfő        17-22     33-36
július 7. kedd        18-23     34-37
július 8. szerda     18-23     35-38
július 9. csütörtök 18-23     28-36

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kéri, hogy a hőségriasztás ideje alatt különösen ügyeljen mindenki a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. A bőr védelméről sem szabad megfeledkezni: naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal lehet a leghatékonyabban a leégés ellen védekezni. A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között igyekezzenek árnyékban tartózkodni, kerüljék a tűző napot. A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban, illetve használják ki a telepített párakapuk nyújtotta hűsölési lehetőséget. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban.

A tartós hőség miatt, az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri. A szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl, ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok. Akik a hőség ellenére gépjárműbe kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a meleg. A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

nepszava.hu