Méltatlan nyugdíjemelés

2016.04.20 06:12

Az évezred legnagyobb pofátlanságának nevezte Korózs Lajos, hogy a jövő évi költségvetésben 0,9 százalékos nyugdíjemelést szán az idős emberekre a kormány, miközben Matolcsy György fizetését két és félszeresére emelik.

Az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy állami cégvezetők átléphetik az ötmilliós havi fizetést, így a bónuszokkal együtt akár 70-90 millió forintot is hazavihetnek évente. Ez a kormányzati magatartás méltatlan és igazságtalan az idős emberekkel és a magyar társadalommal szemben – jelentette ki az ellenzéki képviselő tegnapi sajtótájékoztatóján, ezért követelte a tisztességes nyugdíjemelést, amit a szocialista párt már többször az Országgyűlés elé terjesztett, de a Fidesz minden alkalommal elutasított. Korózs figyelmeztetett: ma 73 ezer olyan ember van Magyarországon, akinek a nyugdíja nem éri el az 50 ezer forintot, és 364 ezer, aki járadékot kap, és az nem éri el ezt az összeget. A politikus azt kérte az idős emberektől, hogy írják alá a lopásgátló népszavazási íveket, mert szerinte csak így lehet megállítani a Fidesz ámokfutását, hat éve tartó gátlástalan lopását, amelynek szimbóluma lett az állami cégvezetők bérplafonjának eltörlése és az állami földek eladása. E két ügyben is gyűjtik a népszavazáshoz az aláírásokat - jelezte.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint jogos a nyugdíjasok felháborodása, hiszen csak pár száz forintot jelent a Fidesz-kormány nyugdíjemelési terve. A PM azt tartaná helyesnek, ha a nyugdíjasok a – KSH által szintén kiszámolt – nyugdíjas fogyasztói kosár drágulásának megfelelő nyugdíjemelésben részesülnének minden évben. Az ellenzéki párt szerint a nyugdíjasok életszínvonala legjobb esetben is stagnál, és különösen súlyos helyzetbe kerülnek a kisnyugdíjasok. Az öregségi nyugdíjminimum 2010 óta nem emelkedett; még mindig vannak, akik 28 500 forintból tengődnek – tudatta Tordai Bence, a párt szóvivője.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, hétfőn közölte a Világgazdasággal, hogy jövőre mennyit szánnak a nyugdíjemelésre. 1999 óta még egyszer sem volt 1 százaléknál kisebb emelés, az eddigi legalacsonyabb az idén volt: 1,6 százalék.

nepszava.hu