Méltó módon őrzik a hagyományokat Tokajban

2015.12.09 10:04

Simicskó István honvédelmi miniszter is részt vett a Magyar Huszár – Orosz Kozák találkozó és konferencia nyitórendezvényén Tokajban.

A koszorúzáson

A tárcavezető köszöntőjében hangsúlyozta a hagyományőrző egyesületek fontosságát és azt, hogy emléket állítanak az utókornak.

A közelmúltban tartott programsorozat részeként pravoszláv emlékkeresztet állítottak Tokaj ortodox templomának kertjében, amit a honvédelmi miniszter, a térség országgyűlési képviselője, a hagyományőrző csapatok, valamint az orosz vendégek is megkoszorúztak.

​Tokajban 2013 óta emlékeznek a Magyar–Orosz Barátság XVIII. századi gyökereire. Felidézik II. Rákóczi Ferenc és Nagy Péter cár barátságát és a Tokaji Orosz Borvásárló Bizottság magyar–orosz kapcsolatok történetében betöltött meghatározó szerepét.

Az idei évfordulón arra emlékeztek, hogy Nagy Péter cár 300 évvel ezelőtt, 1715-ben hajtotta végre első sikeres magyarországi borexpedícióját, és hogy 270 évvel ezelőtt, 1745-ben nevezte ki Erzsébet cárnő a bizottság fénykorát elindító Visnyevszkij tábornokot a cári kolónia élére.

eszak.hu