Mélyponton a szociális ellátás: 34 ezer rászoruló a várólistán

2019.01.08 16:42

Rekord hosszúságúra nőtt a szociális várólista: csak az idősek otthonába való bejutásért több mint 25 ezren állnak sorba. Több mint kétezer betegnek nincs hely pszichiátriai otthonban.

An elderly resident sits in her bedroom on July 5, 2018, in an establishment of accommodation for dependent elderly (EHPAD) in Paris. (Photo by STEPHANE DE SAKUTIN / AFP)
Fotó: Stephane De Sakutin / AFP
 
Egyetlen év alatt több mint négyezer emberrel gyarapodott a szociális várólista: míg 2017 decemberében 30 193 főt registráltak, addig a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) legfrissebb, 2018. december 5-ei adatai szerint már 34 288-an várakoznak a szociális ellátás valamilyen formájára: például az idősek otthonába való bejutásra vagy fejlesztő foglalkozásra. A várólistán szereplők több mint háromnegyede bentlakásos ellátást igényelt.
 
Az SZGYF két éve készíti el a regisztrált várakozók számáról szóló havi beszámolót, a dokumentum történetében a tavaly decemberi eredmény a legrosszabb:
 
 
 
Ráadásul a valóságban ezek a számok sokkal nagyobbak lehetnek: bevett gyakorlat, hogy ott, ahol irreálisan sok a jelentkező, már a várólistára sem regisztrálják rászorulókat. A kimutatásban csak a szociális intézmények körülbelül háromnegyedének adatai szerepelnek, ennyien vettek részt az adatgyűjtésben.
 
Az a rendelkezésre álló adatokból is világos, hogy az időseknél van a legnagyobb probléma:
 
  • 25 709-en várnak arra, hogy bekerüljön idősek otthonába,
  • 2479 embert regisztráltak az időskorúak gondozóházainak várólistájára (átmeneti ellátást nyújtó intézmény).
 
Az SZGYF összesítésében csak az állami fenntartásban lévő idősotthonok várólistáit vették figyelembe, ami azért torzíthat az adatokon, mert a Népszava értesülései szerint az állam gőzerővel, de a nyilvánosság kizárásával, teljes titoktartás mellett adja át szociális intézményeit az egyházaknak.
 
 
Egy 2017-es kormányhatározat szerint abban az évben 8837, tavaly pedig további 21 563 szociális férőhelynek kellett volna fenntartót váltani. Azt viszont sem a tárca, sem az intézményfenntartó egyházak nagy része nem árulta el, hogy hány idősotthont és speciális ellátást kínáló gondozóházat vagy klubot adtak át az egyházaknak.
 
A legtöbben egyébként Budapesten és Győr-Moson Sopron megyében igényeltek idősotthoni ellátást:
 

 

A harmadik legnépesebb csoportot 2278 fővel azok alkotják, akiknek pszichiátriai betegek otthonában lenne szükségük elhelyezésre, a fogyatékos személyek számára fenntartott otthonoknál 1444-en, a házi segítségnyújtásnál 668-an állnak sorba.
 
Az összes adatot itt találja:
 
 
 
 
 
Kovács-Angel Marianna
24.hu