Mélyszegénységben a kórházak

2015.01.06 05:13

A Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint az egészségügyi ágazat dolgozóinak bére /142 ezer forint/ a legalacsonyabb jelenleg Magyarországon. E megalázóan alacsony átlagbér ellenére egy kórház összköltségvetésében a bér és bérjárulék mintegy 75%-ot tesz ki. És ebben a közreműködői szerződések kifizetései nem is szerepelnek.

Ha egy kórház rendesen kifizeti a rezsi költségeit /villany-, gáz-, víz-, csatorna díjak/ és a bent fekvő betegek élelmezési költségeit, akkor mindössze költségvetésének 7-10%-a marad az úgynevezett gyógyításra /gyógyszer, kötszer, varrófonal, stb./. Ez számszerűen egy kb. 600 ágyas kórház esetén alig haladja meg a havi 10 millió forintot. Természetesen ez a gyógyításra nem elegendő:  a szükséges pénzt a beszállítók lejárt és kifizetetlen számláiból adódó plusz "forrás"  /az un. kasszasöprés után is kb. 60 milliárd forint/ biztosítja.

Ilyen módon – a Magyar Kórházak- és Rendelőintézetek Szövetsége véleménye szerint - a beszállító cégek tönkremeneteléhez vezető út a kórházi dolgozók szegénységén, a kórházak pénztelenségén keresztül vezet.

Kiadó: a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége