Mennyire van biztonságban a pénzem a bankban? Ezt kevesen tudják

2014.12.09 05:15

Az Országos Betétbiztosítási Alap az elmúlt egy évben több pénzintézet csődje miatt kellett helyt álljon a betétek kifizetésekor. Jelenleg három hitelintézetnél is zajlik a kármentesítési folyamat. Megnéztük, hogy pontosan milyen szabályok vonatkoznak a kártalanításra, illetve megmutatjuk egy példán keresztül, mennyit kapnak vissza az ügyfelek.
 

Az elmúlt egy évben öt szövetkezet jelentett csődöt, és múlt hét pénteken a Széchenyi Bank engedélyét is visszavonta a jegybank, mindegyik esetben a bankbetétesek kártalanítását az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) végezte, végzi el.

Ki, mennyit és hogyan kaphat vissza csőd esetén?
Minden OBA-tag hitelintézet (a magyar bankok és takarékszövetkezetek kivétel nélkül tagok) esetén a kártalanítás felső határa 100 ezer euró. A kártalanítás felső határát a kármentesítés kezdő napját megelőző napon érvényes MNB középárfolyam alapján számítják ki.

A kifizetés során azonban két dolgot gyakran félreértelmeznek az ügyfelek, az egyik, hogy a 100 ezer eurónak megfelelő tőkét és az afeletti kamatot is megtéríti az alap. Azonban a kármentesítési maximum a tőkére és a kamatokra együttesen vonatkozik.

A másik gyakori félreértés szerint a betéteknek csak a tőkéjét fedezi az OBA, a valóságban azonban a kamatokra is garanciát vállal a 100 ezer eurós értékhatáron belül.

Lényeges kérdés viszont, hogyan számolják a kártalanításkor a bankunknál elhelyezett pénzt, ugyanis a 100 ezer eurós keretbe bele kell számolni a folyószámlapénzt, a betétben elhelyezett összegeket, a banki értékpapírokat (pl: biztosított kötvény) és ezek kamatait is.

Nem kell beleszámolni viszont a befektetési alapban tartott összegeket, mivel az itt elhelyezett pénz kármentesítéséért a Befektető-védelmi Alap (BEVA) felel mintegy 20 ezer eurós értékhatárig, és eltérő feltételek mellett.

Fontos, hogy a magánszemélyek és a vállalkozások egyaránt részesülnek kártalanításban, és ebben az esetben az egyéni vállalkozó és a magánszemély által banknál lévő pénzt külön számolják, tehát mind a két esetben külön-külön él a 100 ezer eurós biztosítási keret.

A kártalanítást egyébként 20 napon belül kifizeti az ügyfeleknek az Alap, és erről a közvéleményt is értesíti. Közzéteszi továbbá, hogyan fog zajlani a kármentesítés, tehát milyen úton számíthatnak az ügyfelek a pénz megérkezésére (átutalás, postai átvét, átvétel a bankfiókban, stb.).

Nézzünk egy példát!
Az egyszerűség kedvéért számoljunk 306 forintos euró árfolyammal, és 30 millió forintnyi elhelyezett tőkével, amiben van 2 millió forint folyószámlapénz, 18 millió forint lekötött bankbetét és 10 millió forint értékben banki kötvények. Ezeknek a kamatai összesen 800 ezer forintot tesznek ki. A 306 forintos árfolyam mellett a 100 ezer eurós térítési keret összesen 30 millió 600 ezer forintos kártalanítási keretet jelent. Ebből az következik, hogy a keretet a példában felhozott ügyfél teljesen kihasználja és a kereten felül lévő 200 ezer forintot már nem téríti meg neki az OBA.

Melyik pénzintézeteknél kellett az OBA-nak közbeavatkoznia?
Az elmúlt egy évben összesen négy szövetkezet betéteseit kártalanította vagy fogja kártalanítani az OBA, de múlt hét péntek óta a takarékok mellé a Széchenyi Bank is bekerült, mint olyan pénzintézet, ahol az ügyfelek követelési után az OBA fog jótállni. Az alábbi öt takarékszövetkezetnél lépett közbe az Alap:

    Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet

    Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet

    ALBA Takarékszövetkezet

    Tisza Takarékszövetkezet (folyamatban van)

    Széchenyi Hitelszövetkezet (folyamatban van)

penzcentrum.hu