Mentőöv a családi csődvédelemről szóló törvényjavaslat

2015.06.10 13:27

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a családi csődvédelemről szóló törvény mentőövet nyújt az érintett családoknak a fizetőképesség helyreállításához.

Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatón felvetette, hogy bérlakás-kezelő szervezetet kellene létrehozni, amely a több százezer üresen álló lakás egy részét, amely igénybe vehető, jogilag kezelné.

A politikus az Országgyűlésben tárgyalni kezdett törvényjavaslatról azt mondta: olyan előterjesztésről van szó, ami egyértelműen segít több tízezer családon.

Megjegyezte: elhangzottak ugyanakkor olyan ostobaságok is mint, hogy a csődvédelmi felügyelő elrendeli majd, mennyi párizsit lehet vásárolni.

Ezzel szemben az adós kezdeményezésére, a hitelezők közbenjárásával, az állam segítségével eldöntik milyen törlesztés vállalható és így milyen életforma valósítható meg. Ez a törvényi formának megfelelően történik majd - rögzítette a frakcióvezető.

Olyan mentőövet nyújtanak, amely segít abban, hogy a fizetőképességét a családoknak helyreállítsa és a végén megszabaduljanak az adósságuk egy részétől is.

A javaslat kapcsán előnyként említette, hogy az adós mentesítést kap a végrehajtás alól, részleges moratórium kapcsolódik hozzá, majd az adósság egy részét - akár 60 százalékát is - elengedhetik a folyamat végén.

Megjegyezte: örömmel tapasztalta a vitában, hogy az ellenzék lényegében támogatta a javaslatot és kifejezte, már korábban meg kellett volna alkotni.

Szászfalvi László, a kormánypárt országgyűlési képviselője rámutatott: 2010-re eladósodott Magyarország, az államadósság 53-ról 81 százalékra nőtt, eladósodtak az önkormányzatok, és a családok egyaránt. A szocialista kormányok semmit nem tettek a folyamat megakadályozására - rögzítette.

Kitért a meghozott kormányzati intézkedésekre, a devizahitelesek érdekében született döntésekre és azt mondta: a törvényjavaslat erősíti a szolidaritást, és lehetőségek biztosít a reményt vesztett családoknak. Nemcsak anyagi értelemben segítenek, hanem mentális és lelki értelemben is nagyon fontos változás következhet be a családok életében - fogalmazott a politikus, aki az önkéntességet hangsúlyozta, s fontosnak tartaná, hogy minél többen éljenek a lehetőséggel.

mti.hu