Merkel nyert, a szociáldemokraták ellenzékbe vonulnak

2017.09.24 19:20

Az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti választáson az exit poll eredménye szerint. A Német Szociáldemokrata Párt 20-21 százalékkal végzett a második helyen, jóllehet ilyen rossz eredményt még nem értek el. Manuela Schwesig elnökhelyettes bejelentette, hogy a szociáldemokraták ellenzékbe vonulnak.

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
 
 
Az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából végzett kutatások alapján a CDU/CSU a szavazatok 32,5-33,5 százalékát szerezte meg, támogatottsága csökkent a négy évvel korábbi 41,5 százalékhoz képest. 
 
Az SPD 20-21 százalékkal végzett a második helyen, a 2013-ban szerzett 25,7 százalék után. Eddigi leggyengébb eredménye a 2009-es 23 százalék volt. Az exit pollok szerint a jobboldali, bevándorlásellenes AfD 13-13,5 százalékos eredménnyel most először jutott be a szövetségi parlamentbe, amelybe visszajutott a 2013-ban kiesett liberális FDP is.
 

Forschungsgruppe Wahlen a következő számokat közölte 18 órakor:

  • CDU/CSU 33,5%
  • SPD 21%
  • AfD 13%
  • FDP 10%
  • Linke 9%
  • Grüne 9%
Vasárnap este többször is közölnek exit poll eredményeket a közvélemény-kutatók, ám nagy eltérésre nem lehet számítani a százalékok között. A hivatalos számokra hétfő reggelig kell várni.
 
mti.hu