Merkely: az átfertőzöttek száma nagyon alacsony, 30 és 80 ezer között lehet

2020.05.20 10:02

A meghívott csaknem 18 ezer ember 67,7 százaléka részt vett a szombaton lezárult országos reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálaton. Ez magas részvételi aránynak számít – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője, az M1 aktuális csatornán, kedd este.

Merkely Béla
a Semmelweis Egyetem rektora
a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője
 
 
Merkely Béla hozzátette: összesen két – a magyarországival volumenében össze nem hasonlítható – szűrést végeztek Európában. Izlandon a meghívottak 36, Szlovéniában 46 százaléka ment el a szűrésre.
 
Az SE rektora megköszönte a vizsgálatban résztvevőknek, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy a szakemberek „tényleges, valós képet" tudjanak alkotni a magyarországi helyzetről, és gyakorlatilag meg tudják határozni az átfertőzöttek abszolút számát.
 
Hozzátette: végleges eredmények még nincsenek, de biztos, hogy az átfertőzöttek száma a múlt héten már közölt értékek, 30 és 80 ezer között lehet.
 
Kitért arra is: 
 
a fertőzésen átesettek száma Magyarországon nagyon kevés, ugyanakkor ez nem jelent jelentősen kisebb védettséget a járvány esetleges második hullámában.
 
A 0,6-0,7 százalékos átfertőzöttségi arány nagyon alacsony, de klinikai szempontból nem igazán különbözik például a 4-5 százalékos spanyolországi aránytól. Hiszen amíg Spanyolországban a lakosság 94-95 százaléka maradt „potenciálisan fertőzhető", addig „nálunk 99 százalék ez a szám", és „ez a járvány esetleges második hullámában semmilyen különbséget nem hoz" – mondta Merkely Béla.
 
mti.hu