Merkely Béla: 5 millió embert kell beoltani, hogy a járvány ne térjen vissza szeptemberben

2021.04.12 12:42

A koronavírus-járványt kizárólag oltással lehet legyőzni, ezért bármelyik vakcinát is kínálják fel, az embereknek el kell fogadniuk – hangsúlyozta Merkely Béla hétfőn Áder János köztársasági elnök Kék Bolygó című podcastjában. A Semmelweis Egyetem rektora elmondta, hogy számos olyan tragédiáról hallott, ahol valaki várt egy vágyott vakcinára, majd elkapta a vírust és „szörnyű vége lett a történetnek”.

Fotó: Kovács Tamás / mti.hu
 
Merkely szerint az első oltásnak van a legnagyobb szerepe a megbetegedéssel szemben, az első adag után ugyanis nagyjából két héttel alakul ki az immunitás és lesz gyakorlatilag közel 100 százalékos a biztonság a súlyos megbetegedéssel szemben. A második oltás ezt követően egyfajta sokszorosító hatással rendelkezik, ami megnöveli a szervezetben az ellenanyagok számát.
 

 

Merkely Béla fontosnak nevezte, hogy a fertőzésből kigyógyultak ellenanyagszintje alacsonyabb, mint a beoltottaké, ugyanakkor
 
a vírust korábban bizonyítottan elkapottak esetében nincs szükség második oltásra.
 
A rektor szerint a két oltással rendelkezők megfertőződésekor legfeljebb egy enyhe náthához hasonló tünetek jelentkezhetnek, de olyanról még nem hallott, hogy a körükben súlyos megbetegedés történt volna.
 
Ezzel kapcsolatban Szlávik János múlt héten azt nyilatkozta az InfoRádiónak, hogy „óva intek mindenkit, hogy egy oltás után úgy érezze, hogy övé a világ”. A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szerint az első oltás is elkezd az immunrendszerben dolgozni, két-három hét alatt elindul az ellenanyag-termelődés, de a második védőoltás erősíti meg az immunválaszt, és akkor alakul ki a 90 százalék feletti hatékonyság,
 
Merkely Béla szerint
 
ahhoz, hogy a járvány tartósan alacsony számokat mutasson Magyarországon, nagyjából 5 millió embert kell beoltani.
 
Jelezte ugyanakkor: reméli, hogy ennél többen igénylik majd a vakcinát, ami elég lehet ahhoz, hogy „nyugodt nyarunk legyen” és a járvány ne térjen vissza szeptemberben.
 
A Semmelweis Egyetem rektora szerint – a hivatalosan nem igazolt esetekkel együtt2-4,9 millióan lehetnek Magyarországon azok, akiket megfertőzött a kórokozó.
 
A kormányzati tájékoztató oldal hétfői adatai szerint igazoltan 725 241-en fertőződtek meg az új koronavírussal a járvány kezdete óta.
 
forrás: mti.hu / hvg.hu