Merkely Béla: Csökken a fertőzöttek aránya

2020.11.27 06:03

A Semmelweis Egyetem rektora szerint a magyarországi népesség mintegy 15 százaléka esett át a koronavírus-fertőzésen.

Merkely Béla
 
Fotó: Kovács Tamás / mti.hu

 

Négy egyetem adataiból arra lehet következtetni, hogy Magyarországon csökken a pozitív koronavírus-fertőzéssel regisztráltak aránya – mondta a Semmelweis Egyetem rektora csütörtök este az M1-en.
 
Merkely Béla elmondta, a csütörtöki plusz 2000 fertőzött nem azt jelenti, hogy a járvány "erőre kapott", hanem az úgynevezett antigén tesztekamelyekkel a tanárokat is szűrik – miatt nőttek a számok. "Tehát az országos tesztelésnek köszönhetően több pozitív eset jelenik majd meg" – magyarázta, hozzátéve, hogy a PCR-, tehát az örökítőanyagot vizsgáló tesztek végeredményében nincsen eltérés, sőt ezek alapján fokozatosan csökken a fertőzöttek száma.
 
A karácsonyi ünnepek kapcsán megjegyezte, ha egy család nagy része már átesett a betegségen, akkor nagy valószínűséggel nem fertőződnek meg újra, hiszen csak nagyon kevés olyan esetről tudnak, ami biztosan ismétlődött.
 
Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy azok, akik már átestek a betegségen, felelőtlenül viselkedhetnek, nekik is be kell tartani a járványügyi előírásokat 
 
– fűzte hozzá Merkely Béla.
 
Kitért arra is, a vakcina megérkezése előtt fel kell mérni, hogy mennyien eshettek át a fertőzésen; a saját becslése szerint körülbelül másfél millióan, tehát a magyarországi népesség mintegy 15 százaléka. Hozzátette, a beoltottak és a betegség ellen már védettek aránya összességében el kell, hogy érje a népesség 60 százalékát.
 
mti.hu / hvg.hu