Merkely Béla: Több mint 8 ezer PCR vizsgálatból két pozitív lett

2020.05.12 13:04

8744 tesztelés történt eddig – ismertette a négy orvosegyetem által vezetett országos koronavírus-tesztelési program részeredményeit Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, aki hozzátette:

8276 PCR-vizsgálatot végeztek el május 1. óta, és ezekből mindössze kettő lett pozitív.
 
Reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálat (Covid-19) a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján Budapesten 2020. május 1-jén
 
Fotó: Koszticsák Szilárd / mti.hu
 
 
Az első 1524 antitest vizsgálati mintán 9 eredmény lett pozitív, ők tehát már átestek a betegségen. Ez 0,6 százalékos átfertőzöttséget jelent.
 
A kiválasztott 17 778 ember 49 százalékát sikerült eddig letesztelni.
 
 
Május 1-jétől kezdett több ezer fő bevonásával átfogó szűrővizsgálatba a Semmelweis Egyetem vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző, vagyis a Semmelweis mellett a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem, valamint a Debreceni Egyetem is.
 
A május 15-éig tartó H-UNCOVER elnevezésű országos reprezentatív vizsgálat célja, hogy pontos képet kapjanak a hazai járványügyi helyzetről, a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról.
 
Az országos reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálatra összesen 17 778-an kaptak meghívást, őket statisztikai szempontok alapján választották ki. A legalább 14 éves, magánháztartásban élő személyeket telefonon, levélben vagy ügyfélkapun keresztül értesítették. A mintavétel kétféle módszerrel történik: a PCR-tesztekhez orr- és garatmintát vesznek, és van vérvétel is, ami arra ad lehetőséget, hogy a későbbiekben vérsavóból kvantitatív méréseket végezzenek az antitestek és az immunitás kimutatására. A vizsgálatban résztvevők egy rövid kérdőívet is kitöltenek.
 
A kutatási program keretében több további keresztmetszeti vizsgálat is lesz függően a járvány hosszától, de még legalább további kettő követi a mostanit.
 
Benke Ágnes
24.hu