Merkely: három millió beoltott is elég lehet a nyájimmunitáshoz

2020.12.10 06:11

A professzor szerint az átfertőzöttségnek és az átoltottságnak kell együttesen 50-60 százalékosnak lennie ahhoz, meglegyen a társadalom védettsége.

Fotó: Béres Márton
 
Három millió adag oltóanyagra lehet szükség ahhoz, hogy az úgynevezett nyájimmunitás létrejöhessen – mondta Merkely Béla, Semmelweis Egyetem rektora és a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, aki Belgiumi Magyar Tudósklub felkérésére tartott online előadásában.
 

A professzor hozzátette: véleménye szerint az átfertőzöttségnek és az átoltottságnak kell együttesen 50-60 százalékosnak lennie ahhoz, meg legyen a társadalom védettsége. Mint mondta: most nagyjából 20 százaléka eshetett át a betegségen. Októberben egymillió magyar fertőződött meg, ez a szám van most csökkenőben. Mint mondta: a nemzeti oltási terv meghatározásához szükség lesz arra, hogy egy reprezentatív mintán mérjék, mennyien estek már át covid-fertőzésen.
 
A kormányzati döntések elemzésénél megjegyezte: mindenki érzi valahol, hogy karácsony körül a kijárási tilalom átmenetileg egy-két napra felfüggeszthető lesz, amennyiben továbbra is fegyelmezetten betartjuk a szabályokat.
 
A professzor az oltás sorrendjének megállapításakor előre venné a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozókat, majd ezt követően oltatná az idősebbeket illetve az egyszerre több krónikus betegséggel küszködőket.
 
nepszava.hu