Mészáros Lőrinc megállapodott Gyárfás Tamással, viszi a főhadiszállását

2017.01.04 15:31

"Nagyon jó embernek" tartja Orbán Viktort a milliárdos felcsúti polgármester, aki még a Demokratának sem volt hajlandó elárulni, mekkora vagyona van. Simicska Lajos sokat segített neki, hogy nagyvállalkozóvá válhasson, de az utóbbi időben fellazult a kapcsolatuk. Az Echo Tv-t azért vette meg, mert nem akarta, hogy elvesszen ez az érték, és szeretné, ha újraindulna a Sajtóklub Bayer Zsolttal. Mészáros Lőrinc beszélt a családjáról és arról is, hogyan csináltak Felcsútból 100 százalékig fideszes várost.

Mészáros Lőrinc megállapodott Gyárfás Tamással, viszi a főhadiszállását

Ötoldalas interjúban kérdezte Mészáros Lőrinc felcsúti polgármestert és milliárdost szerdán megjelenő számában a Demokrata.

Orbán, Simicska

Mészárost először Orbán Viktor miniszterelnökhöz fűződő viszonyáról kérdezték.

    Nagyon jó embernek tartom

- mondta Orbánról, akivel akkor melegedtek össze, amikor 2004-ben létrejött a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány, és Orbán őt kérte fel kuratóriumi elnöknek. "Ahogy teltek az évek, a barátságunk egyre mélyebb és szorosabb lett", emellett a munkakapcsolat is működik köztük. A fociszerelmből született barátság most már mindkettejük családjára is kiterjed - tette hozzá Mészáros Lőrinc. Elmesélte, hogy Orbán rendkívül precíz ember, amikor például körbejárja a Pancho Arénát, minden apró hibát észrevesz, de nem szól senkihez egy rossz szót sem, hanem amikor végzett, tételesen felsorolja, hogy miket vett észre, miket kell rendbehozni. Mészáros elmondta, hogy évente 40-50 millió forintot ad a Felcsútnak, és támogatja a Puskás Akadémiát is.

A felcsúti polgármester saját bevallása szerint 10-12 éves ismeri Simicska Lajost, bár viszonyuk "az utóbbi időszakban fellazult". A kapcsolat onnan is ered, hogy régebben Mészáros cégei sok pályázaton együtt indultak a Közgéppel. "Lajos sokat segített abban, hogy nagyvállalkozó legyek", sőt kölcsönnel is támogatta Mészárosékat. A polgármester itt megjegyezte, hogy kettejük cégei akkor is jól működtek, amikor a Fidesz nem volt kormányon.

Üzleti ars poeticáján tűnődve Mészáros Lőrinc azt mondta, őt a munkakedv hajtja előre, szeret dolgozni. A pénz nem hagyja hidegen, de nem ez a fő motiváció - fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy mekkora cégbirodalmat hozott létre, még a Demokratának sem válaszolt konkrétan, hanem arról magyarázott, hogy szét kell választani a céges és a magánvagyonát, és utóbbiről persze tudja, mekkora. De nem árulta el.

Gyárfáson át a médiába

Az Echo TV megvásárlásáról a milliárdos azt mondta, a korábbi tulajdonos, Széles Gábor kereste meg azzal, hogy terhes neki a televízió működtetése, és szívesen eladná neki. Mészáros pedig úgy látta,

    kevés jobboldali televízió van ma Magyarországon, és rossz lett volna, ha anyagi problémák miatt elvész egy ilyen érték.

Elmondta, megállapodott Gyárfás Tamással, és megvette a Nap Tv egykori, Angol utcai épületét, oda fog átköltözni a megújult Echo TV. Írott szerződés nincs, de kezet fogtak, a szóbeli egyezség megszületett köztük - mondta el. Mészáros megerősítette, hogy újraindulhat a Sajtóklub című műsor Bayer Zsolttal, Lovas Istvánnal és Bencsik Andrással. (Itt írtunk arról, hogy a Nap Tv egykori, Angol utcai épületét közpénzből újítottak fel a vizes vébével kapcsolatban. Szerettük volna megkérdezni erről Gyárfás Tamást, de nem kívánt nyilatkozni.)

Azt azonban továbbra is állítja, hogy nincs egyetlen Opimus-részvénye sem, s így nem ő áll a Népszabadságot kiadó, majd felfüggesztő Mediaworks új tulajdonosa mögött.

Szállodák, borászatok és a Mészáros család

Megerősítette, hogy vannak szállodáik: "megkértem Jászai Gellért barátomat, a Hunguest Hotels tulajdonosát, hogy ezeket a szállodákat is vegye be a rendszerébe, és így működtesse őket" - ecsetelte az üzlet létrejöttét. Borászatot is vett, de nem profitszerzési céllal (bár a cég máris kapott állami megbízást), hanem mert fontosnak tartja, hogy egy tokaji pincészetet sikerült a francia tulajtól "magyar kézbe visszavenni".

Mészáros Lőrinc 30 éve házas, két lánya és egy fia van. Lányai két másik vezérigazgatóval együtt "a családi tanács" tagjai. Idősebb lánya tűnik az üzleti trónörökösnek, ő viszi az agrárügyeket, és egyre inkább belefolyik az egész holding vezetésébe is. Kisebbik lánya az ásványvízcég irányítója, míg fia mezőgazdász, jelenleg telepvezető, és a nagyobbik lány irányítása alatt dolgozik.

Mészáros erősen jobboldali családból származik, az apja azt sem engedte meg a gyerekeinek, hogy kisdobosok és úttörők legyenek. A rendszerváltás után a későbbi milliárdos eleinte a Kisgazdapárttal szimpatizált, de aztán megismerte a Fidesz törekvéseit, és velük kezdett szimpatizálni.

Felcsút átállítása a jobboldalra

Az interjú egyik legérdekesebb része, amikor Mészáros arról beszél, hogyan állították át Felcsútot a jobboldalra, ugyanis "a település akkoriban erősen baloldali volt, mára azonban eljutottunk odáig, hogy a túlnyomó többség fideszes". Páran összeállva megalapítottak egy helyi Fidesz-szervezetet, és "igyekeztek mindent megtenni a jobboldal megerősödéséért Felcsúton". Mészáros 1998-ban került be a képviselő-testületbe, de utálta, részben azért, mert az éjszakába nyúló üléseken a dohányzó képviselők telefüstölték a termet.

    Úgyhogy 2010-ig háttérbe vonultam,

utána viszont összefogtak "egy csapattal", hogy egyöntetűen fideszessé tegyék Felcsút vezetését. Szakmailag kiváló jelöltet állítottak a 2010-es választásra, de hiába élt 30 éve Felcsúton, nem győzhetett, mert nem ott született, és ez leküzdhetetlen hátrány Mészáros felfogásában. A megválasztott polgármesternek azonban 2011-ben köztartozások miatt fel kellett állnia a székéből, és akkor Mészáros nagy fölénnyel nyert. ("Mert ön itt született" - vetették itt közbe készségesen a riporterek (Bencsik András főszerkesztő és , de Mészáros finomította az állítást: "bizonyára az is számított".) Végül 2014-ben jött el az a vágyott állapot, hogy teljes egészében fideszes legyen a felcsúti képviselő-testület.

    Ki merem mondani, hogy ebben a két ciklusban Felcsút többet fejlődött, mint korábban száz év alatt

- mondta Mészáros Lőrinc, és itt felvetődött a felúcsti kisvasút megépítése, amiről Mészáros azt mondta, hogy egy átfogó terv része. Kiváló lehetőségnek tartották, hogy vasútvonal köti össze a helyi látványosságokat az alcsútdobozi arborétumtól az akadémiáig. Nem igaz, hogy évi 100 ezer utast ígértek volna az EU-támogatás fejében, ezt csak "a liberális sajtóban" emlegetik, csak 10 ezer utasról szólt a vállalás. És lám, tavaly októberig össze is jött a 23 ezer.

hvg.hu