Mészáros Lőrincék tarolnak a menzapiacon is - Miskolcon is

2017.03.14 06:05

Sorra szervezi ki a közétkeztetést az állam, és így tesznek az önkormányzatok is: az egri kórházban és Miskolcon is ugyanaz, a szinte a semmiből előkerült maglódi cég főzi például a bablevest. Az ellenzék szerint ez csupán arra jó, hogy pénzt lapátoljanak ki a haverok javára, de a bölcsődések, óvodások, iskolások, idősek, szociális ellátottak és betegek nem fognak jól járni.

Ebből kellene jóllakni

fotó: NÉPSZAVA

Olyan cégre bízzák Miskolc teljes közétkeztetését, amelynek vezetői azt sem tudják, hogy a most még az önkormányzati cég alkalmazásában álló, ám hamarosan hozzájuk kerülő 350 dolgozó jelenleg milyen juttatást kap, s fogalmuk sincs arról sem, milyen állapotban vannak azok a konyhák, amelyeket nekik kell felújítaniuk. Legalábbis ez derült ki azon a dolgozói értekezleten, ahol válaszolniuk kellett volna a kérdésekre. Nem tudtak felelni, ehelyett arrogáns, agresszív hangnemben oktatták ki a jelenlevőket.

Nemrég derült ki, hogy a borsodi megyeszékhely "privatizálja" a közétkeztetést, s egy maglódi cégre bízza azt. A társaságnak április közepétől kellene gondoskodnia a miskolci bölcsődések, óvodások, iskolások, idősek, szociális ellátottak étkeztetéséről, és akkortól alkalmaznák a konyhai dolgozókat is. Az opten.hu-n szereplő adatok szerint a nyertes Kórház- és Menzaétkeztetés Szolgáltató Kft. 2015-ben még csupán két embert foglalkoztatott, ám már abban az évben 239 millió forintos bevételre tettek szert (a 2016-os eredményekről még nincs adat - a szerk.). A mikorcég persze időközben fejlődhetett, ám még így is kérdés, hogy honnan veszik majd az ehhez szükséges tőkét ahhoz, hogy a szerződésük szerint tíz év alatt nagyjából 700 millió forintos fejlesztést kellene végrehajtaniuk a miskolci konyhákon. A helyi szocialisták azt követelik, a városvezetés április 1-ig hozza nyilvánosságra a nyertes cég pályázatát, s számoljanak be arról, valójában milyen szempontok alapján döntöttek. Szerintük ugyanis a "kiszervezés" mindössze arra jó, hogy pénzt lapátoljanak ki a városból a haverok javára, a miskolci bölcsődések, óvodások, iskolások, idősek, szociális ellátottak rovására.

A Kórház- és Menzaétkeztetés Szolgáltató Kft. különös kapcsolatrendszeréről tavaly nyáron írt a Népszabadság. Az azóta elhallgattatott lap szerint kivételes eseménynek bizonyult, hogy Mészáros Lőrinc akkor épp nem vett, hanem eladott: az érdekeltségébe tartozó Bakonyhús Kft-t tavaly vásárolta fel a Benoit and Augusten Kft., amelynek az ügylet érdekében félmillióról 303 millió forintra emelték a jegyzett tőkéjét. A cég egyedüli tulajdonosa egy a harmincas éveiben járó nő, Bihari Ágnes volt, akinek férje, Bihari Attila a cégadatok szerint tavaly még társtulajdonosa, illetve ügyvezetője volt a Kórház- és Menzaétkeztetés Szolgáltató Kft.-nek. A tulajdonosi pozíciót azóta egyetlen személy, Szabóné Szilágyi Anikó tölti be - talán csak névazonosság, talán nem, de Bihari Attila édesanyját Szilágyi Juditnak hívják - a szerk.). A lap azt is kiderítette, hogy Bihari Attilának az ügylet idején több más menzás cége is volt, ám azokat csak 2015 őszén kezdte felvásárolni vagy megalapítani, s egyik sem folytatott érdemi gazdasági tevékenységet. Korábban erősen tartotta magát az a piaci szóbeszéd, hogy nagy cégbirodalmat építő Mészáros Lőrinc a húsfeldolgozó kft-jét egy közétkeztető cégnek próbálja eladni, viszonzásul pedig az új gazda vaskos megrendelésekhez juthat majd az államosítás előtt álló közétkeztetési piacon.

Mindezt erősíti: a Kórház- és Menzaétkeztetés Szolgáltató Kft. nemrég privatizálta az egri Markhot Ferenc Kórház közétkeztetését, áprilistól pedig Miskolc város összes közintézményében főzhetik ők a húslevest meg a rizibizit. A városi önkormányzat tulajdonában lévő minap.hu kedélynyugtató interjút készített Borbélyné Bucskó Andreával, a Miskolci Közintézmény Működtető Központ (MKMK) igazgatójával a változásokról. A cikk szerint azért kellett külső vállalkozóra bízni a közétkeztetést az ország negyedik legnagyobb városában, mert az önkormányzat tulajdonában lévő konyhákat fel kell újítani. Arra a kérdésre, miért egy maglódi, s miért nem egy miskolci vállalkozóra bízták a feladatot, az igazgató azt válaszolta: az önkormányzat nyílt közbeszerzési eljárást hirdetett, amelyre két pályázat érkezett. Ebből az egyik nem felelt meg a kiírásnak, így maradt a maglódi cég. Az MKMK vezetője megígérte: a térítési díjak nem emelkednek, ezeket továbbra is az önkormányzat határozza meg, s ebbe a konyhák üzemeltetőjének nem lesz beleszólása. Az önkormányzat a működtetéséért cserébe havi fix összeget fizet. Hogy pontosan mennyit, arról - noha közpénzről van szó - diszkréten nem nyilatkozott az igazgató.

Doros Judit
nepszava.hu