Metil-alkohol-mérgezés: A kocsmázás mentette meg az egyik tiszadobi férfi életét

2018.11.08 18:51

Metilalkohol- és fagyállómérgezés esetén töményet kell itatni az illetővel, ilyenkor ugyanis a szervezet először az alkoholt kezdi el lebontani, és időt nyer a beteg.

Metil-alkohol-mérgezés: A kocsmázás mentette meg az egyik tiszadobi férfi életét
 
Mint ahogy beszámoltunk róla, három tiszadobi férfi került kórházba metil-alkohol-mérgezés gyanújával. A három férfi Tégláson, egy portékáját autóból árusító férfitól vette a mérgező italokat, amelyek eredeti, kereskedelmi forgalomból visszagyűjtött hazai gyomorkeserűs üvegekbe voltak töltve, a palackokat házilag színre fújt kupakokkal zárták le, amelyekre a "Duty Free Shop" feliratú címkéket ragasztották.
 
A Hajdú megyei online lap, a Haon.hu Bán Gáborra, a Tiszadobi Polgárőrök Egyesületének parancsnokára hivatkozva azt írja, két beteget már hazaengedtek a kórházból, a harmadik viszont nincs jó állapotban. Bán azt is elmondta,
 
az egyik férfinek a kocsmázás mentette meg az életét, aznap ugyanis már kellő alkoholt fogyasztott ahhoz, hogy a később megivott metil-alkohol nem tudott nagyobb kárt tenni a szervezetében.
 
A három férfit a Jósa András Oktatókórház Sürgősségi Betegellátó Centrumában (SBC) kezelték, a lapnak Ligeti Richárd, az SBC Intenzív Részlegének vezetője elmondta, akár metil-alkohol, akár fagyálló okozta mérgezésnél a laikus számára a tünetek hasonlítanak az "egyszerű" alkoholmérgezésre, de ezekben az esetekben nincs szó alkoholos kipárolgásról és alkoholszagú leheletről sem, de figyelmeztető jel az is, ha hirtelen lépnek fel a látási zavarok.
 
Mint elmondta, metil-alkoholból a kisebb mennyiség is veszélyes lehet, mert a szervezetben formaldehiddé alakul, ami komoly sejtméreg, emellett károsítja a májat, a vesét, a látást biztosító retinasejtek anyagcseréjét gátolva a sejtek elpusztulnak, ezért tartós vakságot is okozhat. A fagyállóban lévő etilén-glikol a központi idegrendszerre, az anyagcserére, majd a szívre, a tüdőre hat, végezetül pedig leáll a vese működése.
 
Mindkét mérgezés gyanúja esetén azonnal mentőt kell hívni, és ha lehet,
 
a mérgezettel meg kell itatni fél vagy inkább egy deci tömény (40–50%) alkoholt, mert az etanol lebontása csökkenti a metanol káros hatásait, ugyanis az enzim az etil-alkoholt fogja előbb lebontani.
 
Az ilyen mérgezéses betegek a kórházban is cukros-alkoholos infúziót kapnak, közben elvégzik a toxikológiai vizsgálatot és elkezdik a dialízist is, mert ezzel gyorsabban ürül a szervezetből a méreg.
 
Haon.hu / hvg.hu