Mi köze az éles elmének az időskori szexhez?

2016.02.07 07:52

Az idősebb kori egészséges szexuális élet segíthet megőrizni az agy egészségét is, habár ez a kapcsolat nem működik ugyanúgy mindkét nemnél - derítette ki egy brit tanulmány.

Az idősebb férfiak szexuális aktivitásának szintje összefügg azzal, hogy mennyire teljesítenek a kognitív képességeket vizsgáló szó előhívási és a számokat sorba rendező teszteken - állapította meg a Coventry University tanulmánya. A nőknél csak a szó előhívás hatékonysága társult a szexhez. A számok sorba rendezése nagyban függött a végrehajtó funkcióként ismert gondolkodási képességtől, míg a szó visszahívás kifejezetten a memóriához kötődik.

Az aktív időskori szexuális élet segíthet megőrizni az agy egészségét

Az aktív időskori szexuális élet segíthet megőrizni az agy egészségét

"Miközben a kutatás nem foglalkozik vele, hogy a férfiak és a nők hogyan gondolkodnak a szexről, lehetséges, hogy az eredményeink a hormonokkal lehetnek kapcsolatban, amelyek befolyásolják az agyat - és ezáltal a kognitív funkciókat - a férfiak és a nők eltérő tudatalatti szintjén" - mondta Hayley Wright, a tanulmány társszerzője.

Hogy feltárják a kapcsolatot az aktív szexuális élet és az egészséges agy között, Wright és szerzőtársa, Rebecca Jenks, 6800 középkorú és idős, 50-89 éves felnőtt kognitív teszteken elért eredményeit vizsgálta meg. A felmérésben többek között megkérdezték a résztvevőket, hogy volt-e bármilyen szexuális aktivitásuk az előző évben. Azok a férfiak és nők, akik igenlő választ adtak, valószínűleg iskolázottabbak, gazdagabbak, fiatalabbak, fizikailag aktívabbak, depressziótól mentesek és kevésbé magányosak voltak.

Azt a szerzők elismerik, hogy az egyetlen időpontban felvett adatok alapján nem lehet kimutatni ok-okozati összefüggést. Az emberek életét hosszabb ideig követő további vizsgálatokkal kell feltárni, hogy a szex javítja-e az agyműködést, vagy éppen fordítva igaz, és az élesebb elme járul hozzá a jobb szexuális élethez.

További kutatásokra van szükség ahhoz is, hogy megértsük, hogy a végrehajtó funkciók hogyan szabályozzák az agyban az emberi szexualitást, és hogy az aktív szexuális életet segítheti-e kivédeni az életkorral összefüggő mentális hanyatlást. Elég sok bizonyíték utal arra azonban, hogy szerető, kedves és támogató kapcsolatok nagyon fontosak mind a kielégítő szexuális élethez, mind pedig a mentális jóléthez az élet során.

Forrás: Fox News